Cum trebuie tuns gazonul, de fapt. Secretul pe care îl știu doar grădinarii profesioniști

Cum trebuie tuns gazonul, de fapt. Secretul pe care îl știu doar grădinarii profesioniști
Cu aceste tehnici de tundere recomandate de profesioniști,, puteți avea un gazon perfect

Fie că vă place sau nu, tunderea gazonului este una dintre sarcinile esențiale în grădină primăvara și vara. Tunderea este cheia unui gazon sănătos. Fiecare tundere încurajează iarba să crească mai dens, creând un aspect luxuriant. De asemenea, elimină buruienile și face ca iarba să fie mai rezistentă. Tăierea ierbii poate ocupa destul de mult timp în timpul sezonului de creștere, așa că merită să vă asigurați că o faceți în mod corespunzător. Avem și câteva sfaturi despre cum trebuie tuns gazonul, și nu oricum, ci de la profesioniști.

Sfaturi de la profesioniști despre cum trebuie tuns gazonul

Specialiștii vă vor spune că numai ei știu cum să tundă un gazon frumos de fiecare dată. Dar cu aceste tehnici de tundere experte recomandate de profesioniști, guru al grădinăritului, puteți avea un gazon la fel de neted ca cele mai celebre alei din lume.

Profesioniștii spun că frecvența de tundere, înălțimea de tăiere și întreținerea mașinii de tuns iarba, sunt toți factori importanți pentru a vă menține gazonul în stare bună.

Căutați metode potrivite pentru a vă ajuta să vă puneți gazonul în formă? Iată sfaturile profesioniștilor pentru a vă tunde gazonul în mod eficient.

1. Asigurați-vă că mașina de tuns iarba este revizuită în mod regulat

Asigurați-vă că mașina de tuns iarba este revizuită la începutul fiecărui sezon de creștere pentru a asigura o tăiere curată și de calitate.

Lamele ciobite sau neascuțite vor lovi iarba și pot provoca o degradare de culoare pai la vârfuri.

Există diferite ghiduri pentru întreținerea unei mașini de tuns iarba pe benzină. Curățați periodic mașina de tuns iarba pentru a evita acumularea de resturi de iarbă.

2. Încercați să reduceți înălțimea gazonului cu o treime

Este o idee bună să vă propuneți să reduceți înălțimea gazonului cu doar o treime de fiecare dată când tundeți, spun profesioniștii.

Mai mult ar reduce sănătatea și vigoarea gazonului.

3. Iarba se taie la două săptămâni la începutul primăverii

Iarba trebuie tunsă mai rar la începutul primăverii, deoarece crește mai încet în această perioadă a anului.

Tăierea o dată la două săptămâni este bună până când vremea se încălzește la sfârșitul primăverii.

4. Iarba se taie săptămânal la sfârșitul primăverii și vara

Dacă tundeți mai rar, veți încălca regula „unei treimi”, deoarece va trebui să tăiați mai mult de o treime din înălțimea ierbii pentru ca aceasta să aibă un aspect îngrijit.

S-ar putea să fie nevoie să tundeți de două ori pe săptămână atunci când rata de creștere atinge punctul maxim la sfârșitul primăverii.

5. Aveți grijă la înălțimea corectă a gazonului

În cea mai mare parte, iarba de gazon se menține la o înălțime de 2,5-4 cm.

În zonele care se uzează mai mult și care sunt foarte folosite, lăsați-o puțin mai lungă, de exemplu, 4 cm-5 cm.

La umbră, puteți să o lăsați și mai lungă, la 7-8 cm.

6. Reglați înălțimea de tăiere a lamelor

Reglați înălțimea de tăiere în funcție de vreme și de anotimp. Ridicați puțin înălțimea lamei la începutul și la sfârșitul sezonului.

Dacă este cald și uscat, ridicați lama pentru a lăsa iarba să crească mai mult. Umiditatea suplimentară reținută în frunzele mai lungi ajută la menținerea verde a ierbii și umbrește solul.

7. Tundeți iarba în zilele uscate

Dacă tundeți când solul este îmbibat, mașina de tuns iarba va murdări și va orni solul, iar firele de iarbă umede se vor aduna și vor sufoca gazonul de dedesubt.

Tundeți atunci când iarba și solul de sub ea sunt uscate.

8. Evitați zonele nou însămânțate

Evitați să tundeți zonele de gazon nou semănate până când iarba are o înălțime de 4 cm, apoi tăiați-le împreună cu restul gazonului.

9. Fiți creativi când vine vorba de gazon

Tunsul gazonului este o oportunitate de a fi creativ, cu diferite înălțimi și dungi. Pentru un finisaj tradițional cu dungi, alegeți o mașină de tuns iarba dotată cu o rolă.

Ați putea lăsa o zonă necurățată, un aspect natural care este excelent pentru fauna sălbatică.

10. Compostă resturile de tuns sau împrăștie-le pe gazon

Tăierile de iarbă pot fi compostate. Asigurați-vă că le amestecați cu o mulțime de material brun bogat în carbon pentru a evita un compost vâscos.

Vara, lăsați resturile de tuns pe gazon pentru a ajuta la păstrarea umidității.

11. Tăiați marginile gazonului 

Marginile gazonului prea crescute pot avea un aspect inestetic și pot face ca o grădină bine îngrijită să pară neîngrijită.

Pentru un finisaj profesional, retăiați marginile gazonului în fiecare primăvară folosind o unealtă de semilună și tăiați iarba care depășește după cosire.

12. Luați în considerare o mașină de tuns iarba cu tractor suspendat

Dacă aveți un gazon mare și doriți să limitați timpul pe care îl petreceți la tuns, ar putea merita să investiți într-o mașină de tuns iarba cu platformă suspendată.

Tipul pentru care optați va depinde de mărimea grădinii, de tipul de teren care trebuie tuns și, bineînțeles, de buget.

Sfat de final

Ascuțiți lamele cel puțin o dată pe lună pentru a păstra o margine curată și o tăiere ascuțită. Și, dacă tot sunteți aici, păstrați și partea inferioară a platformei de tuns iarba liberă de iarba aglomerată.

Toate acele acumulări suplimentare de dedesubt împiedică lamele să funcționeze eficient. Și cu cât acestea funcționează mai bine, cu atât mai mult vor îndoi iarba pentru dungi perfecte.

Îndrăzniți să vă faceți gazonul ca un profesionist, fără niciun fel de echipament special. Tundere plăcută!