Cum trăiesc românii care câștigă 1.300 de lei pe lună. Ce pun în coșul de cumpărături
În România, salariul minim pe economie este de 1.300 de lei pe lună. O sumă infimă, dacă ne raportăm la prețurile din supermarketuri sau, mai rău, la prețul chiriilor din București.
Cum trăiesc românii care câștigă 1.300 de lei pe lună
Cu toate acestea, există români care trăiesc cu această sumă în fiecare lună. Cu toate că prețurile cresc, salariile rămân la fel de mici și mulți sunt nevoiți să trăiască la limita sărăciei. Reporterii News Hour au făcut un experiment, vrând să afle cum trăiesc acești oameni și ce își permit să cumpere.
Un angajat cu salariul minim pe economie primește în mână 1.386 de lei, salariu din care trebuie să achite facturi, să cumpere mâncare, să își asigure transportul și lucrurile necesare igienei personale, precum deodarant, detergent de rufe și multe altele.
La un calcul estimativ, curentul, întreținerea, cablul și internetul sau telefonul ajung să coste în jur de 500 de lei pe lună.
Transportul în comun ajunge la 70 de lei pe lună pentru metrou și 25 de lei lunar pentru STB. Pentru restul cheltuielilor rămân aproximativ 750 de lei lunar.
„Am făcut şi un experiment. Am mers în magazin să vedem cât ne taie din bugetul coşul cu alimente. Suntem într-un hipermarket din Capitală. Vedem cât va costa coşul de cumpărături pentru o săptămână şi ce le râmâne românilor care trebuie să trăiască cu salariul minim pe economie”, spune Mădălina Ignat, reporter Antena 3.
Cu câți bani duci un trai decent în România
Pentru produsele de bază trebuie să scoți din buzunar 180 de lei săptămânal. Adică lunar în jur de 720 de lei. La finalul lunii nu se mai pune problema de ieșit în oraș sau de cumpărat haine ori comandat o pizza într-o seară de weekend.
„Tinerii între 24 şi 35 de ani, pentru că se spune că nu au experienţă şi atunci orice anteprenor spune stai un pic îţi dau salariul minim şi cei care au o vârstă de peste 50 de ani”, spune Adrian Câciu, analist economic.
Salariul minim pe economie din România este printre cele mai mici din Europa. Ultimul loc este ocupat de Bulgaria, în timp ce primii în top sunt Franța și Germania.
În 2020 erau peste 1.5 milioane de contracte care erau plătite cu minimum pe economie, asta în timp ce studiile arată că un român are nevoie de cel puțin 1800 de lei lunar, pentru un trai decent.
Din această ecuație cade din start plata unei chirii, așa că cei mai mulți dintre tinerii care și-au format o familie sunt nevoiți să stea în continuare cu părinții.