Cum ți se clonează cardul de credit și ți se golesc conturile fără să-ți dai seama: metodele hackerilor
În zilele noastre, tehnologia este destul de avansată, așa că hackerii au dezvoltat metode din ce în ce mai sofisticate pentru a-și atinge scopurile. Infractorii ciberneticii reușesc să cloneze cardurile de credit și să golească conturile oamenilor, fără ca aceștia să-și dea seama. Ce metode ingenioase folosesc?
Cum ți se poate clona cardul de credit
Specialiștii în securitate au demonstrat cât de ușor se pot clona cardurile bancare ale oamenilor. Pe internet, plătim și cumpărăm aproape orice, așa că hackerii au dezvoltat programe speciale şi criptate pentru a clona cardurile, scrie msn.com. Însă clonarea cardurilor poate fi făcută cu ușurință și la bancomate.
Mai nou, infractorii cibernetici folosesc tehnici precum ‘skimming’, ‘shimming și ‘shoulder surfing’ pentru a fura toți banii victimelor. De regulă, aceștia lucrează fără încetare pentru a realiza escrocherii. Pentru a face acest lucru, ei folosesc adesea o mare varietate de tehnici pentru a păcăli victimele și a le convinge să își împărtășească, fără să vrea, datele personale sau parolele de acces la serviciile bancare online.
Metodele ingenioase folosite de hackeri
În Spania, cea mai cunoscută tehnică este ‘Bizum’, prin care primiți bani „din greșeală”. Cu toate acestea, puțini oameni sunt conștienți de cele trei tehnici pe care hackerii le folosesc pentru a vă clona cardul de credit fără să vă dați seama.
Atacurile pentru furtul datelor cardurilor de credit sunt foarte frecvente, dar acum hackerii au adăugat noi tehnici la metodele tradiționale pentru a-și atinge scopul fără ca victima să știe. Concret, autoritățile au avertizat asupra existenței a trei escrocherii care câștigă în popularitate și care sunt mai puțin cunoscute, și anume: skimming, shimming și shoulder surfing.
Citește și: Cum poți scoate bani cash de pe cardul de energie. Tot ce trebuie să știi
Ce presupune tehnica’skimming’
Prima dintre acestea, „skimming”, este o tehnică prin care hackerul reușește să pună mâna pe datele cardurilor de credit sau de debit cu ajutorul unui dispozitiv numit skimmer.
Un dispozitiv electronic atât de mic încât încape în buzunarul pantalonilor, infractorii cibernetici îl plasează în fața cititorului de carduri pentru a fura informațiile. Acest dispozitiv citește banda magnetică a cardului utilizat pentru a face cumpărături și colectează informații precum numele și prenumele titularului cardului, numărul cardului, data de expirare și numărul de securitate sau CVV.
În prezent, hackerii dispun atât de skimmere fizice, cât și de skimmere wireless. Pentru a evita să cădeți în plasa acestei escrocherii, este important să fiți foarte vigilenți și să încercați să nu mergeți la bancomate necunoscute, cum ar fi cele aflate departe de sucursalele bancare sau în locuri cu trafic redus.
Alte metode de escrocherii folosite: ‘shimming și ‘shoulder surfing’
O altă tehnică care câștigă popularitate în rândul infractorilor cibernetici este shoulder surfing. După cum sugerează și numele, aceasta este o metodă simplă prin care infractorii încearcă să obțină detaliile cardului de credit sau de debit al victimei ‘uitându-se peste umărul acesteia’.
Cu alte cuvinte, observă victima în timp ce retrage bani de la un bancomat sau plătește într-un restaurant sau magazin pentru a obține numărul PIN, atunci când aceasta ține în mână un telefon cu datele personale. În acest caz, se recomandă întotdeauna să acoperiți cu o mână tastatura bancomatului și a aparatului atunci când introduceți parola, astfel încât aceasta să nu fie vizibilă pentru nimeni altcineva.
Al treilea truc folosit de hackeri este shimming-ul. În acest caz, totul constă în păcălirea modului în care este introdus cardul în bancomate. Infractorii inserează circuite electronice subțiri care pot citi datele cardului, dar care împiedică finalizarea tranzacției pe care o efectuează victima.
Astfel, victima crede că bancomatul este defect și că trebuie să meargă la altul pentru a retrage bani. Acesta este momentul de care profită hackerii pentru a le retrage toți banii. În acest caz, se recomandă întotdeauna să vă feriți de bancomatele suspecte și să evitați să faceți tranzacții.
De asemenea, experții în securitate recomandă ca utilizatorii să fie atenți la parolele lor și să nu le împărtășească pe internet. Pe de altă parte, în cazul în care primiți un mesaj suspect, este recomandabil să contactați banca pentru a afla dacă există îndoieli.