Cum sunt împiedicate adopțiile în România? Descoperirea șocantă a 8.000 de copii ținuți fără părinți, pentru bani
În 2019, conform unei statistici, existau în România aproximativ 57.000 de copii, abandonați, orfani sau victime ale abuzurilor. La nivelul anului anterior, 2018, doar 1,7% erau adoptați, o cifră infimă, pe lângă numărul mare de copii. Tot în 2019, la nivelul Camerei deputaților, exista un proiect care prevede relaxarea adopțiilor interne, dar mai ales internaționale.
Cum sunt împiedicate adopțiile în România
Sistemul românesc de adopții este unul greoi, cu multe lacune și multe lucruri făcute greșit. Conform unui raport făcut de Oana Bîzgan, deputat, în sistemul românesc de protecție intră anula aproximativ 10.000 de copii. Iar la finalul lui 2017 existau 3.257 de copii declarați ”adoptabili”, din care 2.362 erau considerați ”greu adoptabili”.
”România avea, la sfârșitul lui 2018, peste 52.000 de copii în sistemul de protecție. Fiecare dintre ei are o poveste diferită, dar toți au nevoie să fie îngrijiți și protejați și să li se ofere cele mai bune condiții pentru a crește și a se dezvolta armonios. Asta înseamnă că au nevoie de o familie – fie că vorbim de reintegrarea în familia biologică, familia extinsă sau posibilitatea de a fi adoptați. Integrarea/reintegrarea în familie presupune colaborare permanentă cu părinții biologici și implicarea autorităților pentru rezolvarea problemelor existente, astfel încât copiii să se întoarcă cât mai repede în familiile lor.”, declara deputatul Oana Bîzgan.
Descoperirea șocantă a 8.000 de copii ținuți fără părinți, pentru bani
În urma unei anchete ample făcute de Autoritatea pentru Protecţia Copilului s-au constat multiple nereguli și acte completate în fals. Preşedintele Autorităţii pentru Protecţia Copilului, în urma acestei anchete, a declarat că:
”Am găsit mii de copii gata să fie adoptaţi, ascunşi însă în sistem, pentru bani ori din incompentență”.
Ancheta a scos la suprafață faptul că mulţi copii, care ar fi putut fi adoptați, erau trecuți cu diagnostice grave. Preşedintele Autorităţii pentru Protecţia Copilului spune că aceste diagnostice erau doar pe hârtie, în realitate fiind perfect sănătoşi. Au fost revizuite, conform oficialului, mii de dosare. Constatarea a fost că există aproximativ 8.000 de copii care pot, într-un final, să ajungă spre adopție, respectiv într-o familie.
În urma anchetei au fost descoperite neregului la mai multe Direcţii pentru Protecţia Copilului, în unele cazuri actele fiind completate în fals, iar în altele copii erau declarați ca fiind bolnavi, pentru a primi bani de la stat, prin minciună. Astfel de situații au fost descoperite la mai multe Direcții, iar Președintele APC a anunțat măsuri dure împotriva șefilor de Direcții. Cât despre proiectul de lege menționat anterior, acesta a rămas blocat în Camera Deputaților, încă de acum doi ani, când a fost demarat de Oana Bîzganu.