Cum sunt afectaţi românii de noua lege a pensiilor. Iohannis a promulgat actul legislativ
Marcel Ciolacu și colegii săi de partid au reușit o mare victorie, după votul din cele două camere parlamentare. Legea Pensiilor a fost promulgată astăzi de Klaus Iohannis. Dar, așa cum s-a mai tot discutat, puțini sunt cei care știu cum sunt afectaţi românii de noua lege a pensiilor. Citește mai departe și află aceste detalii.
Klaus Iohannis a promulgat Legea Pensiilor
Încă de la începutul acestui an, atât prermierul Ciucă, cât și ministrul Muncii, Marius Budăi, vorbeau de noua lege a pensiilor, dar cei doi nu au mai apucat să o vadă promulgată din funcțiile deținute. În schimb, după rocada guvernamentală, Marcel Ciolacu punea presiune pe cei de la Ministerul Muncii, astfel că într-un timp record aveau să fie puse în aplicare modificările și să fie trimis proiectul în Parlament.
Vezi și: Dispare o pensie din România în 2024. Ce se întâmplă după schimbările din legea pensiilor
În Senat a trecut fără prea mari probleme sau modificări, iar în Camera Deputaților, forul decizional final pe acest gen de legi, avea să voteze și să o trimită către Președinte, la promulgare. Într-un comunicat scurt, Administrația Prezidențială a anunțat astăzi că Președintele Klaus Iohannis, cu doar câteva zile înainte de plecara în Dubai, a promulgat Legea Pensiilor, așa că de la 1 ianuarie, după publicarea în Monitorul Oficial, își va face resimțite efectele legislative.
Legea Pensiile. Cum sunt afectaţi românii de noua lege a pensiilor
Dar, deși s-a tot discutat despre conținutul noului cadru legislativ, puțini sunt cei care știu cum sunt afectaţi românii de noua lege a pensiilor. Așa că, te invităm să citești și să afli aceste detalii.
O primă modificare este faptul că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor avea prima majorare de 13,8% și, ulterior, după recalcularea din septembrie același an, va mai avea loc o nouă majorare. Ba mai mult, conform legii, în fiecare an, la 1 ianuarie, până în 20230, pensiile vor crește.
Citește și: Noua modificare din lege în 2024. Documentul care trebuie depus de două ori pe an pentru a primi pensia
Un alt aspect care ne arată cum sunt afectaţi românii de noua lege a pensiilor, este ridicarea vârstei de pensionare pentru femei la 65 de ani, dar nu mai devreme de 2035.
Care sunt celelalte prevederi din noua legislație
Pe lângă cele menționate anterior, de altfel cele mai importante modificări din Legea Pensiilor, documentul mai prevede și alte aspecte, poate la fel de importante, după cum urmează:
- stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
- stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi,
- atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.
în Legea Pensiilor mai apar și relgementări cu privire la următoarele grupe de persoane:
- activitate desfășurată în fostele grupe I și II de muncă, condiții speciale/condiții deosebite de muncă;
- persoanele cu handicap;
- pensia anticipată;
Vezi și: E oficial, se schimbă Legea Pensiilor. Coaliția a făcut anunțul pentru pensionari
Legea Pensiilor, promulgată de Klaus Iohannis astăzi, își va face resimțite efectele după publicarea în Monitorul Oficial, intrând în vigoare de anul viitor, din prima zi a anului 2024.