Cum speli corect plapuma de lână la mașina de spălat. Așa ai grijă să nu ți se strice

Cum speli corect plapuma de lână la mașina de spălat. Așa ai grijă să nu ți se strice
Află cum speli corect plapuma de lână la mașina de spălat și cât de des trebuie curățată, de fapt, umplutura.

Când vine ziua spălatului de rufe, scoți cearșaful, fețele de pernă și husa de plapumă și le bagi pe toate în mașina de spălat. Plapuma pufoasă rămâne, însă, abandonată pe pat. Atât timp cât dispunem de o husă de plapumă, este de la sine înțeles că nu va trebui să spălăm plapuma în fiecare săptămână. Însă cât de des ar trebui să o facem, de fapt? Află în continuare și cum speli corect plapuma de lână la mașina de spălat.

Cât de des trebuie să spălăm, de fapt, plapuma

Deși husa de plapumă ne protejează de inserția de bacterii, transpirație și altele, ea nu este perfectă. Plapuma „absoarbe” toate aceste elemente negative mai mult decât probabil am crede. O plapumă care nu a fost spălată timp de un an de zile este posibil să găzduiască peste 20.000 de bacterii, potrivit unor analize efectuate în Marea Britanie și citate de Huff Post.

În fiecare noapte, corpul uman eliberează în mod natural 200 ml de transpirație, în medie. Prin urmare, în timp ce dormim, plapuma acumulează o mulțime de bacterii. Husele nu fac decât să blocheze un mic procentaj de bacterii să pătrundă în plapumă. Însă spălarea plapumei este primordială pentru a menține un dormitor curat.

Unii specialiști din Marea Britanie sunt de părere că plăpumile ar trebui spălate o dată la câteva luni sau, cel puțin, de două ori în fiecare an. Alții recomandă să le spălăm o dată pe an. Dincolo de acest lucru însă, trebuie să învățăm să spălăm plapuma în mod profesionist astfel încât să nu o distrugem.

Cum speli corect plapuma de lână la mașina de spălat

Dacă folosiți o plapumă de lână, înainte să o băgați în mașina de spălat, care trebuie să aibă o capacitate de cel puțin 9 kg, verificați să nu prezinte rupturi nicăieri. Ulterior, adăugați detergent în mașina de spălat și optați pentru un program de spălare scurt și delicat, cu turații mici. Cel mai recomandat este cel la 60 de grade Celsius.

Atenție! Nu folosiți balsam de rufe atunci când spălați plăpumile din casă.

După încheierea programului de spălare, scuturați plapuma în așa fel încât umplutura să se distribuie uniform. Lăsați plapuma să se usuce în aer liber. Este indicat să o lăsați și la aerisit, chiar dacă este deja uscată.

Ce trebuie să știi atunci când speli plapumă din pene naturale

Pentru plapuma cu umplutură din pene naturale, programul de spălare trebuie să aibă loc la temperaturi mai mici. Specialiștii recomandă ca plapuma din puf sau pene să nu fie spălată la mașina de acasă, ci la o spălătorie.

Dacă insistați neapărat să vă spălați plapuma acasă însă, introduceți în mașina de spălat trei sau patru mingi de tenis înfășurate în șosete. Acestea au rolul de a lovi plapuma în timpul programului de spălare pentru a menține umplutura distribuită în mod uniform. Iată cum speli corect plapuma din pene naturale.

Adăugați în mașina de spălat un detergent special pentru articole delicate și optați pentru un program de spălare scurt și cu apă rece.

Atenție! Nici în acest caz nu se recomandă să folosiți balsam de rufe.