Cum se tranșează corect porcul, de fapt, conform tradiției de Ignat. Trucul care îți ușurează munca

de: Andreea Vînătoru
18 12. 2021

De pe masa de Crăciun nu pot lipsi preparatele din carne de porc. Din moși străvechi, românii nu renunță la tradiția de a tăia porcul de Crăciun, în ziua de Ignat, pe 20 decembrie. Sacrificarea animalului presupune, de fapt, o practică păgână care a ajuns să se asocieze cu sărbătoarea creștină.

Cum se tranșează corect porcul, de fapt, conform tradiției de Ignat

Pentru a tranșa porcul de Crăciun, nu trebuie să fii neapărat un maestru măcelar iscusit. În materialul care urmează, vom prezenta, pas cu pas, cum se tranșează corect porcul, conform tradiției de Ignat.

După ce a fost sacrificat animalul, el trebuie pârlit și spălat bine de tot, până când șoriciul rămâne curat. Mai apoi se așază pe spate, pe o suprafață curată și extrem de spațioasă, pentru a-l putea tranșa în voie. Majoritatea oamenilor folosesc un cuțit foarte bine ascuțit cu care taie mai întâi capul și picioarele porcului.

După ce se taie extremitățile, urmează tăierea pe burtă a porcului și scoaterea măruntaielor. Conform site-ului cumsa.ro, mai întâi se scoate vezica urinară, vezica biliara, apoi intestinele și ultimul stomacul. Intestinele și stomacul se pun într-un lighean cu apă rece, cu puțin oțet, iar ulterior se folosesc la prepararea mâncărurilor tradiționale de Crăciun: lebăr, cârnați, tobă etc.

Trucuri pentru tranșarea mai ușoară a porcului de Crăciun

Apoi se scot plămânii, ficatul și inima. Toate organele se pun într-un lighean cu apă rece. De reținut: splina nu se pune în același loc, pentru că se va înnegri. Splina se lasă separat, într-un alt castron. După ce organele au fost scoase, se extrage limba.

Se trece la porționarea porcului. Animalul se despică în două, de la coadă la ceafă, însă fiecare parte se va lucra pe rând. Mai întâi se scot rasoalele, apoi pulpa din spate și cea din față.

Următoarea etapă este formarea slăninei: o parte se fasonează pentru afumătură, iar cealaltă parte pentru prepararea cârnaților. Este important să fim atenți la delimitarea părții care va rămâne pentru kaizer și la cea pentru slănina tare de pe spate. Bucățile trebuie tăiate cu un cuțit bine ascuțit.

Urmează scoaterea mușchiului, apoi cotletul și ceafa. Bucățile de kaizer se depozitează proaspete, la congelator. De reținut că slănina se freacă cu sare grunjoasă, pentru a se păstra în cea mai bună stare. În plus, șuncile se marinează cu sare, zahăr și usturoi pisat. Capul și picioarele porcului sunt folosite pentru piftii. De asemenea, organele porcului se folosesc la prepararea tobei și a lebărului.

Cât încă mai este caldă, carnea se marinează, iar pentru aromă și fragezire, se freacă cu usturoi și zahăr.