20 oct. 2021 | 09:12

Cum se taie corect ceapa. Greşeala aceasta îi poate schimba complet gustul

Utile
Cum se taie corect ceapa. Greşeala aceasta îi poate schimba complet gustul
Cum se taie ceapa în mod corect?

Ceapa este una din cele mai des folosite legume în preparate de peste tot în lume. Aceasta dă gust mâncării și îi oferă și o dulceață care ajută la aroma finală indiferent de ce alte ingrediente ai mai adăuga. Cum se taie corect și ce greșeli fac mulți?

Cum se taie ceapa corect?

Ceapa este de nelipsit în multe preparate din bucătării de peste tot din lume, dar mai ales în ceea ce privește mâncarea tradițională românească. Românii o servesc la platouri reci în stare crudă, mulți o consumă cu diverse ciorbe tot în această stare, dar majoritatea gospodinelor o călesc la baza preparatele mai grase precum tocănițe sau sosuri.

Cu toate că este des folosită, există o categorie de oameni care fac greșeli uriașe când vine vorba de tocatul ei. Modul în care tăiem ceapa determină gustul și mirosul ei, dar și dacă ne face sau nu să plângem la final.

Leguma trebuie tăiată pe baza structurii sale interne. La exterior se poate vedea fiecare strat compus din celule care înconjoară ceapa. Când o tai, structura sa este distrusă și se eliberează două substanțe care formează un amestec.

Combinația lor provoacă astfel o altă eliberare de subproduse care conferă mirosul ei puternic și aroma. În timpul procesului iese și acidul. Orice tăietură determină slăbirea celulelor sale.

Cel mai potrivit mod de a tăia o ceapă este de la rădăcină până la tulpină, astfel vei obține o aromă netedă și plăcută care este mai ușor de gătit și suportat ca miros. Dacă vei tăia altfel, firele sale își vor menține textura normală, iar la gătit nu va fi atât de cremoasă, dar totuși caramelizată , arată viviendoencasa.mx. 

 Mituri

Înainte existau multe mituri despre această legumă despre care unii credeau că este minunată, iar alții o ocoleau imediat.

„Potrivit Asociației Naționale a Cepei (National Onion Association), legenda că ceapa poate trata gripa și răceala își are originea de prin secolul 14. De asemenea, în timpul epidemiei de ciumă, oamenii considerau că îmbolnăvirea se produce prin intermediul „aerului nociv”, ce miroase urât. Din acest motiv, în jurul bolnavilor era pusă ceapa, pentru a „preveni” infectarea.

Noțiunea de „aer nociv” a fost inventată de savanți înainte să fie descoperită teoria microorganismelor. Astăzi, microorganismele nu mai sunt o teorie, ci o demonstrație științifică. Metoda folosirii are similitudini cu reflexoterapia, metodă de tratament chineză. Înainte de confirmarea existenței microorganismelor, oamenii considerau că ceapa crudă are proprietatea de a purifica aerul dintr-o încăpere”, arată sanoteca.md

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Capital.ro
Ce se ascunde în plicurile de ceai: Descoperirile surprinzătoare ale oamenilor de știință
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚ de la POȘTĂ pentru trei milioane de PENSIONARI
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro