Cum se spune: „gogoșărie” sau „gogoșerie”? Milioane de români nu știu forma corectă

de: Ionuț Vieru
31 03. 2024

Limba română este una cu foarte multe reguli, iar mulți nu le cunosc. De exemplu, știți care este forma corectă, gogoșărie sau gogoșerie? Mulți folosesc forma greșită a acestui cuvânt.

Gogoșărie sau gogoșerie?

De cele mai multe ori, greșeli gramaticale facem atunci când trebuie să pronunțăm sau să scriem formele de plural ale substantivelor, dar există și excepții. Multe cuvinte sunt scrise sau pronunțate greșit, dar dicționarul ne ajută să găsim răspunsul corect.

Chiar dacă majoritatea oamenilor folosesc o anumită formă a cuvântului, asta nu înseamnă că este și corectă. Deși este destul de des folosit, cuvântul de astăzi este scris și pronunțat greșit de mulți români.

Vorbim despre formele „gogoșărie” și „gogoșerie”. Cu toții știm înțelesul acestui cuvânt, adică locul unde se fac gogoși, dar care este forma corectă? Ei bine, potrivit cele mai recente ediție a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, forma corectă este „gogoșărie”.

gogoșărie s. f., art. gogoșăria, g.-d. art. gogoșăriei; pl. gogoșării, art. gogoșăriile (desp. -ri-i-)

Câte cuvinte are limba română și care sunt cele mai complicate

Limba română este una cu un vocabular extrem de bogat și variat. Desigur, de-a lungul timpului, aceasta a trecut prin schimbări majore și completări de cuvinte.

Numărul total de cuvinte este dificil de stabilit, deoarece vocabularul limbii se schimbă și se extinde în mod constant. Noi cuvinte sunt create pe măsură ce evoluează tehnologia și societatea.

Cu toate acestea, specialiștii în lingvistică estimează că există undeva la 80.000 – 100.000 de cuvinte. De menționat este faptul că limba română include și termeni regionali, arhaisme, neologisme și cuvinte împrumutate din alte limbi.

În ceea ce privește cele mai dificile cuvinte de pronunțat, majoritatea provin din domenii precum știință sau medicină. Iată câteva exemple și ce înseamnă:

  • Dezoxiribonucleoproteinează – o enzimă implicată în procesele biochimice ale ADN-ului
  • Hippopotomonstrosesquipedaliofobie – teama irațională de cuvinte lungi
  • Anticonstituționalitate – calitatea sau starea de a fi în contradicție cu constituția
  • Dezoxiribonucleotidă – un component al ADN-ului
  • Electroencefalografie – înregistrarea grafică a activității electrice a creierului