Cum se schia în Sinaia în urmă cu 100 de ani. Imagini de colecţie cu locul în care şi Regele Mihai a învăţat să schieze

de: Ioana Bucur
19 01. 2024

Un secol de tradiție la noi în țară, imagini de colecție ce ne arată cum era practicat unul dintre cele mai populare sporturi de iarnă la noi în țară, în anii 1920. Așa se schia în Sinaia în urmă cu 100 de ani. Acolo a învățat să schieze și Regele Mihai.

100 de ani de schiat în Sinaia

În 2023, România a celebrat împlinirea a 100 de ani de la înființarea Clubului „Peleş” din Sinaia, aceasta fiind o „asociaţie sportivă pentru sky şi alpinism”. Un rol important în înființarea clubului l-a jucat căpitanului Ioan Dimăncescu, din Batalionul 1 Vânători de Munte.

Asociația avea strânse legături cu familia regală și avea ca membrii aproape toți tinerii din stațiunea Sinaia care își doreau să învețe să schieze sau să se perfecționeze în acest sport.

Președinte de onoare al Clubului Peleș, după înființare, a fost chiar Prințul Nicolae, un mare iubitor al sporturilor de iarnă, și chiar a participat la numeroase întâlniri și competiții organizate de asociație.

Regele Mihai, mare iubitor al sporturilor de iarnă

Unul dintre cei mai renumiți sportivi instruiți de Clubul Peleș a fost Constantin Ciocoiu, multiplu campion de schi, sanie și skeleton. El a fost cel care l-a învățat să schieze pe Regele Mihai.

Ciocoiu i-a fost recomandat Regelui Mihai de generalul Emil Pălăngeanu, cadru didactic la Institutul Militar de Educație Fizică, cel care se ocupa de orele de educație fizică ale regelui.

„Eram și emoționat și foarte tânăr, n-aveam 20 de ani, iar Regele Mihai avea 8-9 ani, era un copil. Și uite asa s-a întâmplat că eu i-am pus Regelui schiurile în picioare și tot eu l-am petrecut spre exil.

De atunci, câțiva ani la rând, de cum venea zăpada, toată iarna schiam amândoi printre statui și coloane, în poiana aceea frumoasă a Palatului”, povestea, în urmă cu mulți ani, Constantin Ciocoiu pentru Formula AS.

Te-ar putea interesa și: Cât costă o zi de schi în Sinaia în 2024. Prețurile au crescut. Puțini români își mai permit

Regele Carol al II-lea, în Sinaia. Foto: Profimedia

„Mă privea și mă asculta cu un aer serios”

Fostul sportiv și-a amintit și cum decurgeau orele cu Regele Mihai.

„Îi spuneam: «Maiestate, dacă vreți să învățați schiul, faceți mișcarea asta, asta și asta», iar el mă privea și mă asculta cu un aer serios. Când greșea, îl îndreptam politicos și la fel de prompt. Așa că Regele a învățat repede. Și prinsese curaj. După câteva ierni, cobora tocmai de sus, mult deasupra Sinaiei”, mai spunea Ciocoiu, conform aceleiași surse.

Te-ar putea interesa și: Cu cât vinde ANAF apartamentul din Sinaia al Prințului Paul. Este situat într-o zonă selectă și are o suprafață de 303 mp