Cum se recalculează pensiile românilor care au lucrat în străinătate. Ce trebuie să știe pensionarii
În luna septembrie a acestui an va avea loc recalcularea pensiilor, moment în care veniturilor multor români ar trebui să crească. Mulți se întreabă cu se recalculează pensiile celor care au lucrat în străinătate.
Cum se aplică formula de calcul pentru românii care au muncit în străinătate
Stagiul minim de cotizare în România este de 15 ani, dar există câteva excepții atunci când vorbim despre cei care au lucrat în străinătate sau sunt pensionați pe caz de boală.
Șeful Casei de Pensii spune că românii care au lucrat în Diaspora nu ar trebui să aibă motiv de îngrijorare și că pensiile lor vor fi recalculate în mod corect, atât timp cât au lucrat în afara României în condiții legale.
Daniel Baciu spune că stagiul de cotizare din România se cumulează cu cel din țara în care au lucrat.
„Cu siguranță perioada pe care a lucrat-o în altă țară se cumulează cu perioada lucrată în România. Este vorba despre principiul pensiei comunitare, rezultând o decizie de pensionare care cumulează cele două perioade contributive, din România și din țara respectivă.
Dar vreau să subliniez că fiecare țară are propriul sistem de pensii, iar pentru perioada contributivă respectivă el se supune legislației de acolo și va primi o pensie proporțională cu vechimea, cu formula de calcul din țară respectivă.
Noi vom achita pensia pentru anii contributivi din România. Vă dau un exemplu simplu. Dacă a realizat 15 ani în România și încă 10 ani în Italia, pe decizia de pensionare va scrie 25 de ani, dar fiecare țară va plăti pensia pe contributivitatea pentru anii lucrați în fiecare țară.
România va plăti pentru cei 15 ani pensie, iar Italia pentru cei 10 ani. Puncte de stabilitate va primi doar pentru perioada de stagiu de cotizare realizată în România”, a concluzionat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.
Cât de mult contează perioadele de necontributivitate la modificarea pensiilor
Atunci când vorbim despre perioade de necontributivitate ne referim la studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul și deportarea, detenția politică sau prizonieratul.
Simona Bucura Oprescu a explicat cât de mult contează acestea la modificarea pensiei, declarând că:
„Vor aduce punctaj suplimentar şi este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bune, ai studii universitare la zi, masterat, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an.
De asemenea pentru șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, este foarte important să se ştie acest lucru.
Noua formulă de calcul al pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțite cu valoarea punctului de referință. Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate.”