Cum se prepară peștele la cuptor. Cu ce trebuie să-l stropești înainte de a-l găti ca să iasă fraged și gustos

de: Andreea Vînătoru
28 07. 2023

Peștele este un aliment sănătos, care aduce o mulțime de beneficii organismului. Dacă este gătit într-un mod sănătos, peștele prezintă avantaje semnificative. Dacă v-ați săturat să-l prăjiți de fiecare dată, iată cum se prepară peștele la cuptor. Este o mâncare ușoară, sănătoasă și absolut delicioasă!

Cum se prepară corect peștele la cuptor

Există o mulțime de varietăți prin care poți găti peștele la cuptor, însă una dintre cele mai simple este să îl pui într-un vas de sticlă sau de ceramică uns cu ulei sau unt, să adaugi condimentele preferate, cum ar fi ierburi aromatice, roșii proaspete sau doar lămâie, și să îl dai la cuptor până când devine fraged și se rumenește. Specialiștii recomandă consumul de pește, ținând cont că are un conținut redus de grăsimi.

Indiferent de ce tip de pește alegeți, acesta conține acizi grași esențiali omega 3 si 6, vitamine, minerale și proteine. Se recomandă ca peștele să fie gătit la cuptor, pentru că-și păstrează gustul și textura.

De regulă, peștii mai grași, precum somonul, halibutul sau tonul, se prepară la cuptor, deoarece au carnea mai densă și rezistă mult mai bine la căldură. De asemenea, peștii cu piele crocantă, cum ar fi barbunul, pot fi delicioși dacă sunt gătiți la cuptor.

Un alt tip de pește care se gătește excelent la cuptor este codul. Acesta devine suculent și se desface ușor în bucăți atunci când este preparat corect.

Peștele se poate găti atât într-un cuptor clasic, cât și într-un cuptor mai performant. Important este să verificați temperatura interioară a peștelui cu ajutorul unui termometru, pentru a vă asigura că acesta a fost gătit în totalitate.

De obicei, peștele trebuie să stea între 30 și 40 de minute la cuptor, dar este bine să-l verificați la fiecare șapte minute pentru a vedea dacă s-a făcut. În acest mod, veți evita posibilitatea de a obține un preparat fără gust și uscat.

Pentru rețetele de pește la cuptor puteți folosi orice tip de legume, însă cel mai bine se potrivesc ciupercile, cartofii dulci, sparanghelul, prazul sau vinetele. Dacă nu aveți la îndemână pește proaspăt, puteți opta și pentru peștele congelat. Important este să îl lăsați la decongelat în frigider.

Trucuri benefice atunci când gătești carnea de pește

Pentru a obține un pește perfect gătit, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi esențiale:

  • condimentele potrivite pentru pește sunt salvia, rozmarinul, șofranul și piperul;
  • peștele are un conținut mare de apă, deci nu mai este nevoie să adaugați apă când îl gătiți la cuptor;
  • peștele la cuptor se potrivește de minune alături de legume la grătar, precum morcovi, dovlecei, ardei, peste care ați picurat ulei de măsline;
  • pentru a evita ruperea peștelui file atunci când îl gătiți la cuptor, stropiți-l cu suc de lămâie înainte de a-l găti.

Rețetele de pește la cuptor sunt ideale în zilele în care nu doriți să petreceți prea mult timp în bucătărie. De aceea, vă prezentăm câteva rețete cu pește simple și ușor de gătit de oricine!

Somon la cuptor în crustă de ierburi

Ingrediente:

  • 2 fileuri de somon;
  • sare de mare grunjoasă;
  • piper;
  • 100 g de mix de ierburi „a la provence” cu oregano, tarhon, mentă și altele;
  • 400 g de păstai de fasole verde.

Mod de preparare:

Prima dată se spală bine fileurile de pește, apoi se dau cu sare și piper pe toate părțile. Separat, ierburile se pun într-o farfurie și se tăvălește bine peștele pe ambele părți, până ce formează o crustă groasă.

Somnul se așază într-o tavă din yena și se dă la cuptorul încins la 250 de grade Celsius. Tava se lasă la cuptor, pentru 10-15 minute, cu capac, în așa fel încât peștele să rămână moale în mijloc.

Fasolea se spală bine și se pregătește la abur, pentru a nu-și pierde culoarea. Când peștele s-a gătit, se scoate de la cuptor și se servește cald alături de fasolea verde. Poftă bună!

Pește la cuptor cu roșii și usturoi

Ingrediente:

  • 600 gr păstrăv
  • 3 -4 căței de usturoi
  • 300 ml roșii
  • 100 ml vin alb
  • 1 lingură oțet
  • 1 lingură zahăr
  • 2 linguri ulei
  • 1 linguriță chimen
  • busuioc
  • sare
  • piper.

Mod de preparare:

Peștele se eviscerează, se curăță în interior de măruntaie și de solzi. Se spală apoi sub un jet de apă curată și se usucă cu un prosop absorbant, de hârtie. Se presară cu sare și piper în interior, se acoperă cu o folie alimentară și se lasă deoparte timp de un sfert de oră.

Separat, se curăță cățeii de usturoi și se feliază. Într-o cratiță, se încinge uleiul pe foc mediu-mic și se călește ușor usturoiul. La final se stinge cu vin și se lasă să atingă din nou punctul de fierbere.

Se adaugă și roșiile zdrobite și se lasă la fiert 5 minute. De preferat, se adaugă o linguriță de busuioc uscat, una de chimen, o lingură de zahăr și o lingură oțet. După ce e gata, se ia de pe foc.

Peștii se pun într-un vas termorezistent, iar deasupra lor se toarnă sosul de roșii. Vasul se dă la cuptor pentru circa 25-30 de minute, la 180°C. Peștele se mai unge cu sosul din tavă, din când în când, dar nu încercați să-l întoarceți pentru că se poate rupe. Peștele este gătit complet când capătă o ușoară crustă rumenă. Se servește cald, cu mămăliguță alături!