Cum se prepară adevăratele sarmale turcești. Ingredientele care fac diferența pentru un gust divin
Sarmalele turcești sunt cu adevărat delicioase și puțin diferite de cele românești. Totuși, din când în când, merită să încercăm și câte o rețetă mai diferită. Aceste sarmale, denumite dolman, îs au originea în Imperiul Otoman și se prepară în frunze de viță de vie. Ele pot fi gătite în sos de roșii sau la abur. În plus, poți adapta rețeta după bunul plac sau preferințele familiei tale. Iată cum se prepară adevăratele sarmale turcești.
Ce sunt sarmale turcești
Dolma (în limba turcă înseamnă „umplutură”) este un cuvânt pentru mâncăruri umplute asociate cu bucătăria turcă sau otomană, de obicei realizate cu o umplutură de orez, carne tocată, organe, fructe de mare, fructe sau o combinație a acestora, în interiorul unui înveliș de legume sau frunze.
Dolmele înfășurate, în mod specific, sunt cunoscute sub numele de sarma, fiind făcute cu frunze de viță-de-vie, varză sau alte frunze. Ele pot fi servite calde sau la temperatura camerei și sunt comune în bucătăriile moderne ale regiunilor și națiunilor care au făcut parte cândva din Imperiul Otoman.
În unele dintre țările fostului imperiu otoman, numele native au fost păstrate sau s-au amestecat cu termenii din limba turcă, de exemplu, în statele arabe ale Golfului Persic și la Damasc, frunzele umplute sunt numite mahshi yabraq sau mahshi brag, o combinație a cuvântului turcesc pentru frunză (yaprak) și termenul arab pentru umplut (mahshi).
Vezi și: Reţetă de sarmale de post ca la mănăstire. Ingredientul pe care îl folosesc măicuţele de sute de ani
Cum se prepară adevăratele sarmale turcești
Pentru a face această delicatesă la tine acasă, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 20 de frunze de viță de vie
- 2 lămâi
- 400 g carne tocată de vită sau miel
- 2 lingurițe de pin
- 1 lingură de stafide
- 200 g bulgur sau orez basmati
- 1 ceapă
- 1 cățel usturoi
- o mână de frunze de mentă
- sare
- piper
Pentru început, pune jumătate de litru de apă într-o cratiță cu sare și când fierbe adaugă bulgurul. Amestecă totul și acoperă cu un capac, lăsând acoperit pentru 15 minute. Apoi, scurge apa și lasă bulgurul să se răcească.
Ocupă-te de frunzele de viță de vie, pe care trebuie să le speli și să le lași la înmuiat. Mărunțește ceapa, usturoiul și frunzele de mentă într-un robot de bucătărie.
Adaugă-le apoi peste carnea tocată, alături de semințele de pin, stafidele, sarea și piperul. Amestecă bine totul și lasă deoparte.
Opărește frunzele de viță de vie pentru 5 minute, apoi scurge-le de apă și usucă-le bine.
Bulgurul se adaugă peste amestecul de carne și se amestecă bine. Se ia câte puțină umplutură și se pune pe fiecare frunză de viță de vie, apoi se formează sărmăluțe.
Folosind un aparat de gătit la aburi, se așează felii de lămâie, apoi sărmăluțele și încă un strat de felii de lămâie. Se acoperă și se lasă la gătit la aburi pentru 30 de minute sau până sunt gata.
Aceste sărmăluțe turcești se servesc cu iaurt sau smântână și sunt delicioase.