Cum se pregătește SRI de războiul în fața căruia nimeni nu e imun

de: Diana Radu
08 11. 2018

Se discută despre noul tip de război de câțiva ani. Rușii și americanii, dar și chinezii își perfecționează cel mai bine tacticile. Acum, SRI ne spune cum se pregătește.

Serviciul Român de Informații (SRI) organizează cel mai important exercițiu de securitate cibernetică din România. În cadrul simulării va fi exersată capacitatea de apărare în cazul unor amenințări la adresa infrastructurilor critice IT&C, relevante pentru securitatea națională.

SRI organizează prin intermediul Centrului Național Cyberint (CNC), în perioada 8-10 noiembrie, la Palatul Snagov, CyDEx18, cel mai mare exercițiu de securitate cibernetică din România. În parteneriat cu MApN, MAI, MAE, STS, SPP, SIE, ORNISS, CERT-RO și cu sprijinul Universității Politehnica din București.

Scopul simulării este exersarea capacităților de apărare în cazul unui atac cibernetic sau a unei amenințări. De asemenea, se urmărește modul în care funcționează mecanismele de intervenție rapidă în cazul unor amenințări la adresa infrastructurilor critice IT&C. Este importantă și verificarea nivelului de expertiză tehnică al specialiștilor din cadrul entităților participante, în cazul unui incident cibernetic major la nivel național.

Simulările complexe se vor derula într-un poligon de securitate cibernetică creat și personalizat special pentru acest exercițiu de specialiștii SRI din cadrul Centrului Național Cyberint.

CyDEx18 este primul exercițiu național practic, iar acestă particularitate îi conferă un grad ridicat de complexitate și un nivel avansat de realism. Scenariile vor provoca jucătorii să descopere și să analizeze aplicații malware cu un grad ridicat de complexitate și să investigheze diverse tipuri de atacuri simulate.

Față de ediția din 2017, anul acesta vor exista mai multe scenarii, cu grad ridicat de realism, propuse atât de entități din mediul public cât și din cel privat: SRI, SPP, MApN, CERT–RO, UNICREDIT și ENEVO GROUP.