Cum se marinează corect carnea de vită. Secretul pentru o friptură fragedă și suculentă

de: Ionuț Vieru
14 06. 2024

Carnea de vită este un preparat cu adevărat delicios, dar în același timp pretențios atunci când trebuie să-l gătim. Marinarea este un pas important, iar în rândurile următoare îți vom prezenta cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită.

Cea mai bună metodă de a marina carnea de vită

Poți face acasă o friptură de vită la fel de bună ca la restaurant, dacă respecți anumite reguli. În primul rând, pentru un preparat cât mai gustos, trebuie să alegi carnea potrivită, o carne de vită de calitate, chiar dacă este puțin mai scumpă.

Apoi, ingredientele pe care le folosești sunt importante, dar gusturile nu se discută, așa că poți alege ceea ce îți place ție. Marinarea este un pas peste care nu ar trebui să sari.

Carnea de vită se lasă la marinat pentru un gust mai bun și o textură mai bună. După ce marinada intră în contact cu carnea, țesuturile încep să se rupă, iar friptura devine mai fragedă.

Pentru marinada pe care o vom prezenta astăzi vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • oțet din vin roșu
  • sos de soia
  • ulei de măsline
  • usturoi
  • ceapă albă
  • rozmarin
  • cimbru
  • sare
  • piper
  • sos Worcestershire

Mod de preparare

Vei avea nevoie de circa 250 ml de marinadă pentru fiecare 450-1000 g de carne de vită. Toate ingredientele lichide se amestecă foarte bine într-un bol, după care se adaugă usturoiul pisat și ceapa tăiată felii foarte subțiri.

La final adăugați sarea, piperul și ierburile aromatice, la final amestecând foarte bine din nou, astfel încât toate ingredientele să se combine. După ce sosul este gata, se pune carnea într-o pungă cu fermoar și se toarnă toată compoziția.

Sigilează punga și lasă totul la rece timp de o oră sau maxim două. Un lucru important de reținut: dacă va sta prea mult în marinadă, aroma acesteia va acoperi gustul cărnii, iar friptura nu va mai avea același gust. Este ca și cum ai mânca doar marinada.

Cu toate acestea, dacă ai o bucată mai matură de carne și vrei să o frăgezești, timpul de marinare va fi mai mare, undeva între 6 și 24 de ore. După ce carnea este marinată, o poți găti așa cum vrei, după propriul gust. Poate fi gătită pe grătar, la cuptor sau la tigaie. Poftă bună!