Cum se încălzesc școlile din nordul Moldovei. Sistemul e revoluționar și ieftin: ”Părea imposibil”

de: Stan Nicu
10 12. 2020

S-a aflat cum se încălzesc școlile din nordul Moldovei. Sistemul este unul revoluționar și foarte ieftin. Comuna botoşăneană Pomârla, situată la graniţa cu Ucraina, au investit într-un sistem revoluţionar de încălzire a şcolilor. Sistemul este folosit în ţările nordice, cu pompe de căldură care utilizează energia termică a pământului, a apei, dar şi a aerului.

Școlile dintr-o comnă din Botoșani, încălzite ca cele din țările nordice. Ecologic și ieftin

Deşi pare izolată de lumea civilizată, comuna Pomârla, aflată la peste 50 de kilometri de municipiul Botoşani, este mai dezvoltată ca multe localități din România, scrie adevarul.ro. Astfel, după reabilitarea integrală a şcolilor şi grădiniţelor şi dotarea lor cu aparatură modernă, autorităţile locale au făcut investiții într-un sistem de încălzire revoluţionar, așa cum este folosit de ţările nordice, dar şi de statele civilizate din vestul Europei.

Sistemul constă în pompe de căldură ce folosesc energia termică a pământului şi a apelor subterane, care sunt transformate în agent termic, astfel că sistemul este unul ecologic şi foarte ieftin. Toate şcolile şi grădiniţele din Pomârla beneficiază de acest sistem de încălzire încă de săptămâna trecută, pe baza unui proiect accesat la începutul anului 2020.

Primarul Dumitru Chelaru a văzut modelul în țările civilizate

De asemenea, primarul din Pomârla, Dumitru Chelaru, spune că are această idee de acum 20 de ani, când nici nu era primar al comunei și a văzut modelul în ţările civilizate. ”Pe vremea aceea, nici nu vorbeam de centrale termice pe gaz, darămite de aşa ceva. Atunci, mi se părea de domeniul incredibilului. Dar ideea mi-a rămas şi, odată ce m-am implicat în administraţia locală, am studiat sistemul, am făcut rost de finanţare şi, în cele din urmă, am adus echipamente suedeze pentru fiecare şcoală şi grădiniţă”, arată Chelaru.

Pentru realizarea instalaţiilor a fost accesat un proiect prin PNDL primind 10 milioane de lei atunci când nimeni nu se gândea că şcolile vor fi închise din cauza epidemiei de coronavirus. Echipamentele care sunt suedeze au fost montate la fiecare unitate de învăţământ. Acestea sunt compuse din foraje, pompe, soft-uri şi instalaţii care preiau energia termică a solului sau a apei şi o amplifică transformând-o în agent termic cu un consum minim electric.

Cât costă o astfel de instalație

Noi avem instalaţii pe principiul apă-apă şi sol-apă. Practic, extragem căldura fie din sol, prin foraje de 100 de metri adâncime, acolo unde temperatura solului este constantă, fie din apele subterane unde apa are 10-11 grade. În comună, avem la 15 metri în sol apă în exces şi o folosim. 

Apa sau căldura solului trec prin schimbătorul de căldură şi cu ajutorul unor instalaţii cu glicol, plus aport de energie electrică, oferă căldură ieftină şi ecologică. Acest echipament nu emite noxe, nu are nevoie de niciun fel de autorizare, niciun fel de mentenanţă, în afară de o verificare la doi ani a glicolului care circulă prin instalaţie. Un kilowat electric obţinem 5-6 kw termici. La o clădire de 260 de metri pătraţi necesită o investiţie de 20.000 de euro”, spune primarul Pomârlei.