Cum se fierbe corect ceaiul. Ce apă trebuie să folosești, de fapt

de: Cătălina Burghelea
25 08. 2022

Cum se fierbe corect ceaiul. Ce apă trebuie să folosești, de fapt. Chiar trebuie să fie învățat cineva cum se prepară ceaiul? Este cel mai simplu lucru din lume, nu-i așa? Da și nu. Cu siguranță poți pune la microunde sau pe aragaz o cană cu apă, în care arunci un pliculeț de mușețel sau fructe de pădure. Dar când știi cum să-l faci în mod corect, poți evita multe neplăceri, iar aroma va fi mai intensă.

Cum se fierbe corect ceaiul. Ce apă trebuie să folosești, de fapt

Poate părea simplă și banală prepararea unui ceai. În realitate, foarte multă lume comite câteva greșeli care se reflectă în gustul băuturii din cană. Există sute de varietăți de ceai, dar toate pot fi încadrate mai mult sau mai puțin într-una dintre aceste cinci categorii: alb, verde, oolong, negru, din plante sau fructe. Diferența dintre ele constă în gradul de oxidare a frunzelor în timpul prelucrării. După ce ai ales aroma favorită, măsoară cantitatea. În funcție de cât de puternic preferi ceaiul adaugi pliculețele. Un bun punct de plecare este o linguriță de ceai vrac la o ceașcă de apă.

Greșeli pe care le faci cu temperatura apei

Un aspect foarte important, dar pe care mulți îl ignoră este încălzirea apei, temperatura corectă fiind crucială! Dacă apa este prea fierbinte, va arde ceaiul, iar o apă prea rece va face ca frunzele abia să se înmoaie și nu vrei asta, nu? Pentru a complica lucrurile, anumite ceaiuri necesită temperaturi diferite ale apei. Cele închise la culoare și din plante au nevoie de apă fierbinte, în timp ce alea verzi, albe și oolong necesită o apă puțin mai rece.

Cât este timpul de infuzare, de fapt

În cazul ceaiului negru, fierbe apa, ia-o de pe foc și las-o să stea 30 până la 60 de secunde, abia apoi pune frunzele. Pentru variantele verzi, albe și oolong, este musai ca apa fiartă să stea un minut sau două înainte de a adăuga plantele. Mai reține că orice ceai foarte delicat necesită timp mai mult de infuzare. Cele din plante au nevoie de până la șapte minute. Pentru ceaiul negru, verde, oolong, trei minute sunt suficiente.

Când devine ceaiul taninos și amar

Nu lăsa niciodată ceaiul să zăbovească la nesfârșit în cană/ceainic, pentru că riscă să devină taninos și amar. Savurează băutura preferată doar după ce s-a răcit. Acest lucru pare evident, dar este vorba, de fapt, de mai mult decât de temperatură. Lăsând ceaiul să ajungă la temperatura camerei, îți va permite să te bucuri de aromele subtile și delicate ale plantelor sau fructelor folosite. În plus, nu îți arzi limba.

Reține acest detaliu cheie

Nu judeca niciodată ceaiul după culoare. Pigmentul vine mai repede, dar aroma durează ceva mai mult până cuprinde ceainicul. Nu te grăbi să strecori repede frunzele și să bei pe fugă, ci lasă să se infuzeze bine. Reglează cantitatea pe care o utilizezi după gustul tău. La urma urmei, cea mai bună ceașcă de ceai este cea care îți place cel mai mult.