Cum se fierb corect ouăle, de fapt. Detaliul de care puțină lume ține cont
Oul este singurul aliment considerat a conține proteine de clasa I în totalitate. El este folosit ca etalon pentru a compara toate celelalte alimente proteice, este bogat în grăsimi bune, necesare menținerii sănătății inimii și a vaselor de sânge și conține conține vitamina D, substanță din care se ”hrănesc” sistemele endocrin, osos și nu numai. Așadar, este perfect pentru micul dejun. Deși pare banal să pregătești un ou, specialiștii arată că lucrurile nu stau chiar așa. Fiert, prăjit, făcut în apă, cel mai bine se digeră fiind preparat până în punctul în care gălbenușul lui este încă moale.
Cum și cât timp se fierb corect ouăle?
Când îți este foame și vrei să mănânci un ou fiert, gândește-te să îl scoți din frigider cu o jumătate de oră înainte de a-l pune pe foc. Dacă vei face altfel, există riscul să crape în timpul gătirii. În plus, va ajunge și mai greu la temperatura de fierbere, deci timpul de gătire va fi mai mare.
În al doilea rând, asigură-te că vasul în care urmează să îl fierbi este unul potrivit. Dacă pui mai multe ouă într-o oală, trebuie să ții cont că acestea au nevoie de spațiu între ele, așa că alege ceva încăpător. În vreme ce modul de pregătire al ouălor prin fierbere este identic, timpul de gătire diferă în funcție de preferințe.
Metodele de fierbere ale unui ou: moale, mediu și tare
Dacă vrei ouă moi, cu gălbenușul lichid și albușul moale în jurul lui, atunci acordă-i timp între 3 și 5 minute. Pentru ouăle gătite mediu, timpul de stat pe aragaz se mărește până la 8 sau 10 minute. În cazul în care preferi ouăle tari, atunci lasă-le să fiarbă între 13 și 15 minute. După ce ai ales varianta favorită, ia capacul sau farfuria pe care ai plasat-o deasupra vasului, varsă apa fiartă și adaugă apă rece peste ouă, pentru a oprit gătirea.
Lasă-le puțin să se răcească, apoi curăță-le de coajă. Pe de altă parte, dacă ai la îndemână puțină gheață, o poți răsturna peste ouă, completezi cu apă rece cât să le depășească și le lași să ”respire” pentru un minut sau două. Pe lângă faptul că această mișcare le va opri instant gătirea, te va ajuta și să le decojești mai repede, apa rece determinând coaja să se distanțeze de albuș cu puterea luminii.