Cum se făceau biscuiţii Eugenia pe vremea lui Ceauşescu. Imagini rare din fabrică. Cum procedau muncitoarele

de: Sabina Anastasia
07 02. 2023

În România comunistă, biscuiţii-sandviş cu cremă se numărau printre singurele deserturi care se găseau în magazine. De voie, de nevoie, au îndulcit copilăria multor conaționali. Se consumă și astăzi, însă varianta ce se comercializează pe piață la momentul actual este diferită de cea de pe vremuri. Tu știi cum se făceau biscuiţii Eugenia pe vremea lui Ceauşescu?

Cum se făceau biscuiţii Eugenia pe vremea lui Ceauşescu

„Eugeniile”, așa cum mai sunt numiți biscuiţii-sandviş cu cremă de ciocolată, reprezentau, de multe ori, pe vremea dictaturii comuniste singurul desert pe care îl aveau românii. Dincolo de aspectele care i-au făcut pe cetățeni să deteste regimul, „dulciurile” adăugau un strop de culoare pe planșa gri a realității de zi cu zi.

Celebrii biscuiți-sandviș cu cremă de ciocolată au apărut pe piață la sfârșitul anilor ’40 și erau preparați doar în județul Constanța. Nu erau neapărat gustoși, majoritatea copiilor lingeau doar crema, iar biscuiții propriu-ziși ajungeau la gunoi, fiindcă erau foarte tari. Atunci, consumatorii nu aveau la dispoziție o gamă largă de bunătăți din care să aleagă și nici nu își puteau permite să cumpere de la magazin chiar orice.

România nu dispunea, la vremea respectivă, de aparatură performantă. Producția de biscuiți Eugenia se ridica la nivel industrial. Munca se făcea doar la mână de către femei angajate în fabrică, așa cum dezvăluie o secvență din filmul „Probă de microfon”, regizat de Mircea Daneliuc.

Materialul nu este despre comunism și nici despre biscuiții Eugenia, însă prezintă modul lor de preparare. Biscuiții Eugenia erau fabricați din ingrediente naturale. Pe ambalaj era notat că prezentau în compoziție doar unt, cacao, zahăr, rom și ouă. Potrivit indicațiilor expuse tot pe ambalajul biscuiților-șandviș cu cremă, termenul de valabilitate era de șapte zile.

Cum preparau femeile biscuiții cu cremă de ciocolată în fabrică

Există o rețetă a biscuiților Eugenia despre care se spune că ar fi cea originală. Iată ce ar fi prezentat în compoziția lor biscuiții cu cremă de ciocolată, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu!

Ingrediente pentru biscuiți:

  • 300 grame faină;
  • 4 linguri smântână;
  • 1 ceaşcă zahăr pudră;
  • 300 grame unt;
  • 300 grame zahăr;
  • 1 praf de sare;
  • 8 gălbenuşuri.

Ingredientele pentru cremă de ciocolată:

  • 100 grame unt;
  • 100 grame zahăr;
  • 3 linguri cacao;
  • 1 ou.

În galeria FOTO a acestui articol sunt prezentate câteva imagini dintr-o secvență a filmului „Probă de microfon”, în care se poate observa modul de preparare a biscuiților Eugenia. Femeile care lucrează în fabrică primesc crema deja preparată, o amestecă puțin, după care iau o cantitate mică din aceasta și o întind pe un biscuit. Deasupra pun un alt biscuit și gata, „eugeniile” sunt pregătite pentru ambalare.