Românii care locuiesc la curte își fac frecvent băuturile în casă, în special cei care stau în mediul rural și trebuie să profite și de roade. Care e cea mai simplă rețetă de vișinată? Se face așa de sute de ani.
Vișinata de casă este una dintre cele mai vechi băuturi ale noastre. Românii au încercat în timp mai multe rețete din care au reieșit: cireșata, căpșunata, afinata, murata, zmeurata, cornata și multe altele. Din cantitățile de mai jos poți scoate cel puțin o sticlă de vișinată. Totul se va calcula, însă, la un kg de fructe, dacă vrei să faci într-o cantitate mult mai mare. După ce zahărul e topit, se adaugă 200-300 ml de alcool dublu rafinat, de 90 de grade. Alcoolul se pune peste fructe și sirop, apoi vișinata mai e puțin alcoolizată pentru o aromă mai deosebită. În funcție de 1 kg de fructe, măriți cantitatea de zahăr și alcool. Se folosește alcoolul dublu rafinat tocmai pentru a se menține mai mult timp. Fructele pe care le pui înauntru pot fi din compot sau proaspete, pentru că acestea se vor macera în țuică. Se lasă la macerat 2-3 luni, după care se servește. „Pentru nucata – lichiorul de nuci verzi, nucile se taie in 4 (sferturi) si se pun in sticla. Atentie, sa purtati manusi. Lichiorul va avea o culoare maroniu-verzuie. Doamne, cat de bun este!!”, arată poftă-bună.com.
Ingrediente
:format(webp):quality(80)/https://static.playtech.ro/stiri/wp-content/uploads/2020/07/cum-se-face-visinata-de-casa.-reteta-simpla-1.jpg)
Cum se face vișinata de casă? Iată o rețetă care se păstrează de sute de ani