01 iul. 2020 | 14:03

Cum se face vișinata de casă. Rețeta simplă, păstrată de sute de ani

Știri generale
Cum se face vișinata de casă. Rețeta simplă, păstrată de sute de ani
Cum se face vișinata de casă?

Românii care locuiesc la curte își fac frecvent băuturile în casă, în special cei care stau în mediul rural și trebuie să profite și de roade. Care e cea mai simplă rețetă de vișinată? Se face așa de sute de ani.

Cea mai bună rețetă de vișinată de casă

Vișinata de casă este una dintre cele mai vechi băuturi ale noastre. Românii au încercat în timp mai multe rețete din care au reieșit: cireșata, căpșunata, afinata, murata, zmeurata, cornata și multe altele. Din cantitățile de mai jos poți scoate cel puțin o sticlă de vișinată. Totul se va calcula, însă, la un kg de fructe, dacă vrei să faci într-o cantitate mult mai mare. După ce zahărul e topit, se adaugă 200-300 ml de alcool dublu rafinat, de 90 de grade. Alcoolul se pune peste fructe și sirop, apoi vișinata mai e puțin alcoolizată pentru o aromă mai deosebită. În funcție de 1 kg de fructe, măriți cantitatea de zahăr și alcool. Se folosește alcoolul dublu rafinat tocmai pentru a se menține mai mult timp. Fructele pe care le pui înauntru pot fi din compot sau proaspete, pentru că acestea se vor macera în țuică. Se lasă la macerat 2-3 luni, după care se servește. „Pentru nucata – lichiorul de nuci verzi, nucile se taie in 4 (sferturi) si se pun in sticla. Atentie, sa purtati manusi. Lichiorul va avea o culoare maroniu-verzuie. Doamne, cat de bun este!!”, arată poftă-bună.com.

Ingrediente

  • 1 kg fructe
  • 400 g zahar sau miere de albine
  • 200 ml alcool dublu rafinat de 90 de grade
Cum se face vișinata de casă? Iată o rețetă care se păstrează de sute de ani

Cum se face vișinata de casă? Iată o rețetă care se păstrează de sute de ani

Cum poți să-l servești

  • Se poate servi in paharute cu gura glasata cu zahar tos: se pun pe masa un castronel cu apa si o farfurioara cu zahar tos. Se inmoaie gura la fiecare paharel in apa, apoi in zahar tos. Visinata se toarna usor, cu grija sa nu se atinga marginea cu zahar.
  • Se pot garnisi paharele cu felii de lamaie sau alte fructe. E interesant sa bei limoncello si in interior sa ai o cireasa sau o zmeura, nu?
  • Visinata se poate baga la rece inainte de servire, va avea un gust mult mai fin.
  • Visinata se serveste ca atare sau se pot prepara divesre cocteiluri.
  • Minunata este si la diverse dulciuri, se poate folosi ca aroma sau pentru insiropat usor diverse prajituri.