Cum se face saramura pentru varză murată. Multe gospodine fac o greşeală uriaşă. De asta se înmoaie imediat

de: Sabina Anastasia
01 11. 2022

Te grăbești să pui varza la murat ca să fie pregătită pentru sezonul sărbătorilor de iarnă? Ține cont de trucurile folosite de gospodinele experimentate pentru a prepara cele mai gustoase murături. Vezi cum se face saramura pentru varză murată. Dacă vei respecta un singur detaliu, anul acesta legumele nu se vor mai înmuia.

Cum se face saramura pentru varză murată

Varza murată este unul dintre cele mai iubite produse românești. Poate fi consumată atât în forma sa originală, cât și în cadrul altor preparate, precum celebrele sărmăluțe, întotdeauna nelipsite de pe mesele de sărbători. Pentru a fi sigură că legumele supuse procesului de fermentație nu se înmoaie, trebuie să ții cont de câteva aspecte importante.

Ai pregătit butoiul de lemn, precum și varza pe care vrei să o pui la murat. Cum trebuie să procedezi ca legumele să iasă murate, nu doar înmuiate? Este una dintre cele mai comune întrebări adresate de gospodine. Secretul se află ascuns în felul în care prepari saramura și cum o depozitezi în butoiul cu varză.

Procesul de fermentație joacă un rol foarte important în murarea legumelor, așa cum fiecare dintre noi știm deja. Însă el nu se poate realiza în cazul oricărui tip de amestec de apă și sare. Pentru a fi eficientă, concentrația soluției saline (apă plus sare neiodată) trebuie să fie cuprinsă între 2% și 3%.

Bacteriile benefice care ajută procesul de murare a legumelor se dezvoltă doar în intervalul de procentaje amintite. Prin urmare, este recomandat ca saramura pe care o prepari să prezinte o concretație salină de aproximativ 2,8%. Doar așa poți fi sigură că bacteriile care produc murarea verzei își vor face treaba eficient.

Trebuie pregătită cu 24 de ore înainte

Dacă saramura pe care o prepari nu prezintă o concentrație salină între 2% și 3%, varza nu se va mura. Legumele doar se vor înmuia și se vor conserva, într-adevăr, foarte bine în timp. Însă dacă intenționezi să gătești sărmăluțe la iarnă cu frunze de varză murată din cămara ta, ei bine… Nu le vei putea folosi.

Cea mai simplă „rețetă” după care poți pregăti saramura pentru varza murată este cea pe care ți-o vom prezenta în continuare. Adaugă într-un recipient de zece litri o cantitate de 290 de grame de sare neiodată. Deasupra, toarnă apă și agită amestecul foarte bine până când toată sarea s-a dizolvat.

Saramura pe care o vei obține va prezenta o concentrație salină de aproximativ 2,8%. Atenție, însă! După ce ai preparat soluția salină pentru varză, trebuie să o lași să stea la rece timp de nu mai puțin de 24 de ore. Abia apoi poți să o introduci în butoiul în care vrei să pui varza la murat.

După ce ai depozitat varza în butoi, toarnă saramura peste legume. Pe măsură ce saramura pătrunde printre frunzele de varză, o dată la trei ore, completează cu mai multă soluție salină. Nu sigila butoiul în care se află varza murată, pentru ca gazele ce rezultă în urma procesului de fermentaţie să poată fi evacuate. Butoiul cu varză se lasă într-un loc umbros și răcoros, în cămară sau în beci.