Cum se face o mămăligă pufoasă. Aşa iese fără cocoloaşe, are un mare secret
Mămăliga, unul dintre cele mai vechi feluri de mâncare românești, a fost adoptată de multe bucătării din lume și modificată în funcție de preferințele fiecărui popor în parte. Deși a fost considerată o lungă perioadă de timp mâncarea țăranilor, mămăliga este servită în ziua de azi chiar și în restaurante de lux. Află în rândurile următoare cum se face o mămăligă pufoasă, fără nici un pic de cocoloașe. Secretele celor mai dedicate gospodine în bucătărie.
Secretele mămăligii românești
Mămăliga este unul dintre cele mai vechi feluri de mâncare tradițională românească. Preparată din făină de porumb sau mălai, mămăliga a fost considerată o lungă perioadă de timp o mâncare specifică țăranilor. Aceasta înlocuia pâinea și era consumată ca aliment de bază în special când oamenii mergeau la câmp pentru a îngriji pământul.
De-a lungul timpului, rețeta a fost preluată și în alte bucătării. În Italia, de exemplu, ea este cunoscută sub denumirea de „polenta”. Mămăliga este consumată chiar și în Ungaria, unde este cunoscută sub numele de „puliszka”. Elveția, Austria, Croația, Slovenia, Serbia, Brazilia, Mexic sunt doar câteva dintre țările din lume unde se consumă acest fel de mâncare.
Nicio variantă a acestui fel de mâncare nu întrece însă, gustul autentic al mâncării românești. În mod tradițional, mămăliga de la țară se gătea afară, la ceaun, cu făină de porumb, apă fiartă și sare. Preparată în stil țărănesc, ea era „tăiată” cu o ață în mai multe bucăți, ce urmau să fie împărțite egal tuturor membrilor unei familii.
Cum se face o mămăligă pufoasă
Află în rândurile următoare cum se face o mămăligă pufoasă, fără nici un pic de cocoloașe. Vom prezenta în continuare o rețetă foarte simplă de preparare a mămăligii, așa cum se făcea pe vremuri. Nu vei avea nevoie de multe ingrediente, iar modul de preparare este foarte simplu. Dacă este gătită corect, mămăliga nu va face nici cocoloașe.
Ingrediente:
- apă;
- mălai (1 măsură mălai/ 4 măsuri de apă);
- 100 de grame de unt;
- sare.
Mod de preparare:
- Se pune apă la fiert într-un vas de fontă sau de inox, la flacără medie.
- Se adaugă mălai astfel: o măsură de mălai la patru măsuri de apă. La fiecare 250 de grame de mălai se pune în vasul de pe foc un litru de apă. Respectați această măsură și când preparați mămăliga la ceaun.
- Se adaugă sare în apă înainte ca amestecul să înceapă să fiarbă.
- Se amestecă mămăliga cu un tel, ca să nu facă cocoloașe.
- Se adaugă untul și se încorporează în compoziție până când mămăliga nu mai oferă senzația de făină tare.
Secretul pe care trebuie neapărat să le știi. Se adaugă mălaiul în apă doar vărsat sub formă de ploaie, potrivit Libertatea. Între timp, compoziția se amestecă pentru a nu forma cocoloașe.