Cum se face glazura de ciocolată. Trucuri pentru un gust perfect, exact ca la cofetărie

de: Ionuț Vieru
28 09. 2023

Gospodinele știu că glazura este un element foarte important pentru o prăjitură sau un tort. Oferă un aspect mult frumos și dă un gust special preparatului. De cele mai multe ori este folosită ciocolată pentru glazură. Aflați în rândurile următoare cum se face glazura de ciocolată și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmați.

Cum se face glazura de ciocolată. 3 rețete

Rețeta 1

Pentru prima rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 125 ml frișcă lichidă
  • 125 g ciocolată neagră

Modul de preparare este foarte simplu. Pentru început, încălzim frișca lichidă într-o cratiță mică. Trebuie să avem mare grijă și să nu fierbem frișca. Când este gata, luăm frișca de pe foc și adăugăm bucățelele de ciocolată. Amestecăm până când acestea se topesc și obținem o compoziție omogenă.

Rețeta 2

Pentru această rețetă veți avea nevoie de mai multe ingrediente, însă modul de preparare este mult mai simplu.

  • 1 lingură pudră de cacao
  • 1 cană de zahăr
  • jumătate de cană de apă
  • 150 g ciocolată neagră

Începem prin a topi ciocolata pe baie de aburi, după care adăugăm pudra de cacao, zahărul și apa. La sfârșit amestecăm foarte bine totul până la omogenizare, iar glazura de ciocolată este gata.

Rețeta 3

Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • esență de vanilie
  • 100 g unt
  • 2-3 linguri de pudră de cacao
  • 1 lingură de făină
  • jumătate de lingură zahăr pudră
  • 5 linguri de lapte

Pentru început, punem pe foc 50 de grame de unt, iar peste adăugăm pudra de cacao, laptele, făina și zahărul pudră. În momentul în care amestecul este fierbinte, adăugăm restul de unt și esența de vanilie. În cazul în care glazura este prea densă, mai adăugați puțin lapte.

Citește și: Cea mai bună cremă pentru eclere. Ce trebuie să adaugi la final, doar așa va ieși perfectă

Rețetă tort de ciocolată cu glazură oglindă

Pentru această rețetă veți avea nevoie de ingrediente pentru trei categorii:

Ingrediente blat de tort

  • 4 ouă medii
  • 125 gr zahăr
  • 80 gr făină
  • 20 gr pudră de cacao
  • 2 gr sare
  • 10 ml esență de rom

Ingrediente glazura oglindă de ciocolată

  • 250 gr ciocolată amăruie
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 20 gr de unt

Ingrediente crema de unt cu cacao

  • 3 ouă mari
  • 150 gr zahăr pudră
  • 30 gr cacao
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 2 lingurițe esență de rom
    200 gr unt cu 82% grăsime

Mod de preparare blat

Înainte de toate pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Mai apoi, luăm două boluri și separăm albușurile de gălbenușuri. Peste albușuri adăugăm sare și amestecăm. Treptate, adăugăm zahăr și amestecăm încontinuu, apoi adăugăm gălbenușurile peste bezea, amestecând cu mișcări circulare.

La fina, adăugăm și făină, amestecăm similar. Punem o hârtie de copt într-o formă de tort și întindem în ea compoziția pentru blat. Punem forma la copt timp de 20-25 minute la 180 de grade Celsius.

Mod de preparare cremă pentru tort

Într-un bol, adăugăm ouăle, un praf de sare și zahărul. Amestecăm până se topește zahărul și punem cratița la foc mediu, deasupra unei alte cratițe cu apă fierbinte. Fierbem crema de cacao și amestecăm încontinuu pentru circa 15 minute.

Pudra de cacao se adaugă în cremă și se amestecă până se omogenizează, apoi se adaugă esența și se pune crema la rece. Când crema este bine răcită, amestecăm untul moale până când devine cremos, apoi adăugăm treptat crema răcită și amestecăm bine.

Putem monta tortul când blatul este răcit și crema preparată. Secționăm blatul de tort în trei părți egale și punem peste fiecare parte de blat sirop simplu din apă cu zahăr sau sirop de fructe.

Împărțim crema de cacao în trei părți egale, iar primele le întindem între blaturile de tort. A treia parte de cremă o folosim pentru a îmbrăca tortul de jur împrejur. Tortul trebuie să stea la rece pentru cel puțin o oră.

Citește și: Cum se face corect glazura de ciocolată pentru diferite prăjituri

Mod de preparare glazura oglindă

Începem prin a pune frișca lichidă la încălzit, într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului, însă nu trebuie să o lăsăm să fiarbă. După, luăm crăticioara de pe foc și adăugăm ciocolata ruptă în bucăți și unt. Amestecăm foarte bine până când compoziția devine omogenă.

O lăsăm timp de circa 5 minute, apoi o turnăm peste tort și o întindem uniform. Punem tortul la rece pentru aproximativ o oră, apoi îl decorăm cu fructe, ciocolată albă sau cu ce doriți.