Cum se face corect testul cu scobitoarea pentru checuri şi torturi. Aşa îţi dai seama dacă preparatul este copt
Te-ai întrebat vreodată cum poți afla dacă un blat de chec sau tort s-a copt? Ei bine, află că cea mai utilă soluție este testul cu scobitoarea. Doar așa îți vei da seama dacă mai trebuie lăsat la cuptor sau nu. Află cum procedezi corect și care sunt semnele că preparatul e gata.
Cum știm că s-a copt blatul
Gătitul este una dintre cele mai plăcute activități, care pe unii îi relaxează și pe alții îi determină să devină tot mai buni, pe măsură ce încearcă tot mai multe preparate. Ce poate fi mai satisfăcător decât să vezi cum un fel de mâncare iese perfect din mâna ta, exact ca celor mai pricepuți bucătari.
Sunt situații, însă, în care lucrurile nu merg așa cum vrem noi și nu este tocmai simplu să gătim fără probleme. De exemplu, poate fi dificil să apreciezi dacă un aluat este copt sau nu. Totuși, există trucuri utile în acest sens, care te vor ajuta să faci un chec sau un tort ca la carte.
Dacă vă uitați la cărțile de bucate vechi, veți observa că instrucțiunile pentru coacere sunt foarte vagi și nu ajută mai deloc. Pe vremuri, totul se ținea la cuptor „până când era gata”. Gospodinelelor nu le erau spuse temperatura sau minutul exact.
Astăzi, rețetele oferă timpi și temperaturi de gătire exagerat de precise, dar aceste informații sunt complet ineficiente, dacă nu aveam același tip de cuptor ca al celor care au scris indicațiile.
A determina dacă aluatul este suficient de gătit nu este deloc dificil dacă știți ce indicii să căutați. Cel mai util truc este, însă, testul scobitorii, cu care niciodată nu dai greș.
Cum facem corect testul scobitorii
Unul dintre cele mai simple și eficiente teste pentru a verifica dacă desertul tău este copt este testul cu scobitoarea. Acesta este perfect pentru deserturile cu aluat, cum ar fi blatul de tort, checurile, pandișpanul, cozonacul, blatul de ruladă și brioșele.
Pentru a efectua testul cu scobitoarea, urmează acești pași simpli:
- Înfige o scobitoare în centrul desertului. Asigură-te că scobitoarea pătrunde până în mijlocul blatului pentru a obține un rezultat precis.
- Observă aspectul scobitorii. Dacă scobitoarea iese curată și uscată sau cu câteva firimituri uscate lipite de ea, înseamnă că desertul este gata.
- Dacă scobitoarea este umedă sau lipicioasă, mai lasă desertul în cuptor. Închide cuptorul și mai lasă blatul să se coacă pentru câteva minute.
În plus, există și alte indicii pe care le poți urmări pentru a fi sigur că desertul tău este gata:
- Elasticitatea blatului: Când apeși ușor cu degetul pe suprafața desertului, acesta ar trebui să se revină rapid la forma sa inițială.
- Culoarea și textura: Suprafața desertului trebuie să fie ușor rumenită și uscată, iar desertul să se desprindă ușor de marginile tăvii.
- Aroma: Un desert copt emite un miros delicios și îmbietor în întreaga bucătărie.
Scobitorile sunt întotdeauna la îndemână, dar uneori pot fi prea scurte, mai ales atunci când doriți să testați blaturi mai înalte. În astfel de cazuri, sunt mai folositoare bețișoarele de lemn, pentru frigărui.
În magazine sunt disponibile și instrumente metalice speciale pentru testarea prăjiturilor. Acestea sunt suficient de lungi pentru a testa orice aluat și pot fi spălate și folosite din nou.