Cum se fac cei mai iuți ardei din lume chiar în România. Ce a reușit să cultive un agricultor din țară
Cei mai iuți ardei din lume se găsesc și pe piața din România! Cei care își doresc să guste din acest soi de legume pot să se bucure, mai ales pentru că un agricultor din țară a reușit să își facă propria recoltă bogată de ardei mexicani.
Cei mai iuți ardei din lume se găsesc în România. Ce trebuie să știe românii curajoși
Nu mulți sunt cei care se încumetă să mănânce ardei iuți, însă un agricultor din Alba Iulia vine cu o propunere inedită pentru cei mai curajoși! Acesta cultivă cel mai iute soi de ardei din lume, așa că doritorii pot oricând să guste aceste legume, chiar în propria țară, fără a merge în Mexic.
Florin Hada, în vârstă de 43 de ani, și-a urmat pasiunea pentru agricultură după ce a renunțat la cariera pe care o avea în învățământ și la slujba din IT. Acesta a reușit să cultive cel mai iute soi de ardei din lume după 5 ani de activitate, anume Carolina Reaper.
„Iuţeala ardeilor se măsoară pe scara Scoville. Ardeii iuţi clasici, cum ar fi Cayenne, pe care îi găsim de vânzare, au undeva la 10.000-50.000 pe scara Scoville, iar Carolina Reaper are şi până la 2.000.000 de unităţi.
Înseamnă că este extrem, extrem de iute, dar nu este nici un risc în a-l consuma, chiar are beneficii. Substanţa pe care o conţine, capsaicina, ajută la circulaţia sângelui, dilatarea vaselor şi are multe alte beneficii.”, a spus Florin Hada pentru Adevărul.
Secretele ardeilor iuți. Cum trebuie să fie cultivați
De asemenea, agricultorul vinde legumele în piața de la Alba Iulia. Acesta a mărturisit că a învățat secretele și a început să ofere atenția de care au nevoie ardeii Carolina Reaper pentru a avea o recoltă cât se poate de bogată. Aceste legume trebuie să fie cultivate în anumite condiții speciale.
„Dacă i-am cultiva afară, ar creşte la jumătate, faţă de talia pe care o au în solar. Au nevoie de temperaturi destul de mari şi sezonul la noi este mult mai scurt.
Deşi mai am fructe pe plantă, nu o să apuce să se coacă toate din cauză că vine frigul. Sunt originari din Mexic, unde este o cu totul altă climă.”, a mai zis agricultorul.
„Nu este o cerere mare”
Totuși, Florin Hada a mărturisit că nu mulți se încumetă să cumpere acest legumele mexicane, însă există anumiți români curajoși care au început să ceară acest produs încă din momentul în care și-au dat seama că există pe piața din țară.
„Pentru Carolina Reaper nu este o cerere mare, este şi normal, pentru că este un produs de nişă, dar treptat, oamenii au început să îşi dea seama că există în piaţă şi cumpără câte puţin.”, a adăugat acesta.