Cum se curăță butoiul pentru varza murată. Amestecul ieftin pe care îl foloseau femeile de la țară ca să elimine mirosul
În doar câteva săptămâni va veni toamna, iar gospodarii vor pregăti cele mai delicioase murături. Românii pun varză la murat în fiecare an, însă pentru a avea cea mai bună varză, trebuie să știți cum se curăță butoiul pentru varza murată. Aflați în rândurile următoare pașii pe care trebuie să îi urmați și câteva sfaturi pentru o curățare eficientă.
Cum se curăță butoiul pentru varza murată
Anotimpul rece va sosi în scurt timp, iar gospodinele își pregătesc cămara cu diverse provizii pentru iarnă, printre care și murăturile. Un pas important este curățarea borcanelor și bidoanelor în care puneți murăturile.
Este bine de știut că pregătirea bidoanelor pentru punerea murăturilor este diferită față de recipientele din plastic. Bidoanele din plastic se pot deteriora la temperaturi foarte mari. Cu toate acestea, alegerea și spălarea bidoanelor și borcanelor pentru murături este aceeași.
Indiferent dacă ați cumpărat bidoanele noi sau le refolosiți, este important să le curățați cu mare atenție înainte, deoarece este posibil să fi adunat depuneri cât timp au fost nefolosite.
Pentru a spăla butoiul pentru varza murată, pentru început vom umple un lighean cu apă caldă și detergent de vase. Apa cu detergentul de vase le vom pune în butoi și lăsăm totul la înmuiat pentru circa 3 ore. Puteți folosi o perie de vase pentru a curăța cât mai bine interiorul butoiului.
Apoi, umplem bidoanele cu o soluție formată din apă fiartă și oțet, în jur de 10 ml de oțet la 10 L de apă. Punem capacul bidonului și lăsăm soluția să acționeze o zi întreagă.
Citește și: Cu ce să speli butoiul pentru varza murată. Va rezista toată iarna cu acest truc
După, aruncăm soluția din bidoane, le umplem cu apă fierbinte și le clătim bine. La sfârșit va trebui să clătim butoiul cu apă rece de mai multe ori până nu mai sunt urme de detergent, apoi îl vom lăsa la uscat timp de câteva ore.
Sfaturi pentru o curățare eficientă
Atunci când procesul de curățare este efectuat corespunzător, murăturile vor rezista mai mult timp în cămară fără să se strice. Este important ca, după ce borcanele și butoaiele au fost curățate, să nu atingeți interiorul lor sau al capacelor, pentru că veți recontamina recipientele cu bacterii.
Atunci când curățați butoaiele sau borcanele este important să aveți mâinile foarte curate. Puteți lucra chiar și cu mănuși pentru a avea un plus de protecție. După ce recipientele sunt spălate, le lăsați la uscat, însă nu folosiți cârpe de bucătărie pentru a le șterge, deoarece sunt pline de impurități de cele mai multe ori.
Pentru a preveni recontaminarea, borcanele trebuie să fie umplute în circa 40 de minute de la sterilizare. De asemenea, este esențială și alegerea bidoanele pentru murături.
Citește și: Trucul cu bicarbonat de sodiu pentru varza murată. Este de necrezut ce se întâmplă după
Atunci când alegeți bidoanele, acestea trebuie să fie în cea mai bună condiție. Nu trebuie să fie zgâriate sau fisurate. O mică gaură poate strica toate murăturile. Totodată, capacele trebuie să fie etanșe, astfel încât amestecul din butoaie să nu fie expus la aer.