Cum se congelează corect carnea tocată. Secretul gospodinelor care te va ajuta enorm de acum

de: Sabina Anastasia
20 03. 2024

Congelarea este o metodă de a păstra prospețimea și aroma cărnii, mai degrabă decât evitarea alterării sale, deși este și acesta un avantaj. Playtech Știri îți explică cum se congelează carnea tocată în condiții de siguranță alimentară. Nu o păstra înghețată mai mult de două, trei luni.

Avantajele congelării produselor alimentare

Indiferent că vorbim despre produse proaspete sau gătite anterior, congelarea alimentelor este una dintre cele mai bune și eficiente modalități de a combate risipa alimentară. Un alt avantaj este că poți beneficia de preparatele în cauză, în forma dorită, o perioadă mai lungă de timp.

Totuși, există unele sfaturi sau trucuri de care ar trebui să ții cont înainte de a congela alimentele, pentru a te bucura de prospețime și aromă în momentul decongelării și utilizării lor în preparate. În acest material vom explica cum se congelează corect carnea tocată, potrivit specialiștilor în domeniu.

Sfaturi pentru congelarea cărnii și a altor alimente

Înainte de a congela carnea – sau orice alt aliment -, verifică temperatura din congelator. Aceasta ar trebui să fie de cel puțin -15 grade Celsius, pentru ca produsul să se afle în condiții de siguranță alimentară. În general, pe eticheta cu instrucțiuni există și această mențiune.

Congelarea nu distruge bacteriile, ci încetinește semnificativ capacitatea de reproducere a lor, motiv pentru care înghețarea previne alterarea. Ține cont că, odată decongelată carnea, bacteriile vor funcționa în mod normal, ceea ce înseamnă că ar trebui să gătești alimentul într-un interval scurt de timp.

Majoritatea alimentelor nu rezistă mai mult de două, trei luni la congelator. Este și cazul cărnurilor tocate. Poți să verifici indicațiile oferite pe ambalajul de carne tocată cumpărată de la supermarket pentru a te asigura că procedezi corect. Bineînțeles, există și excepții în acest sens.

Ce fel de ambalaj să folosești când congelezi carnea

Cele mai experimentate gospodine au dezvăluit cum congelează carnea tocată pentru a rezista două, trei luni în condiții de siguranță alimentară. Această metodă a fost certificată de specialiștii în industrie. Se recomandă folosirea unui recipient de plastic gros sau a unei pungi de congelare.

Important! Nu se folosește sticlă la congelarea alimentelor, fiindcă materialul poate crăpa când este supus schimbului de temperatură.

Punga de congelare și punga de plastic de la sendviș nu sunt unul și același lucru. Cea dintâi este fabricată din plastic mai gros, care prezintă un aditiv ce o împiedică să devină casantă în congelator. La nevoie, o poți înlocui cu o pungă de etanșare vid.

Cum se congelează carnea tocată, de fapt

Congelarea corectă a cărnii tocate se face în porții individuale. Pune carnea tocată într-o pungă de congelare sau de etanșare vid, apoi folosește un sucitor de bucătărie pentru a întinde compoziția uniform. Cu ajutorul unui cuțit, taie carnea din pungă ușor în bucăți de dimensiuni potrivite.

Secționarea cărnii în porții individuale nu numai că accelerează procesul de dezghețare, ci ajută și la evitarea risipei alimentare. Poți scoate de la congelator exact porția de care ai nevoie pentru gătirea preparatului dorit, în loc să lași la dezghețat întreaga compoziție de carne.