Cum se citeşte corect factura la curent. Detaliile la care trebuie să fie atenţi toţi românii

Cum se citeşte corect factura la curent. Detaliile la care trebuie să fie atenţi toţi românii
Cât de important este să știm să citim factura la curent emisă de furnizor

Probabil credeți că știți deja cum să vă citiți factura la curent. Dar este posibil să faceți mai multe greșeli pe măsură ce parcurgeți documentul. Dacă sunteți în căutarea ajutorului, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știți despre citirea corectă a facturii. Odată ce știți aceste aspecte, va fi mai ușor să înțelegeți lucrurile.

Cât de important este să știm să citim factura la curent emisă de furnizor

Sunt mai multe puncte importante pe factura la curent. Unele dintre ele par a fi străine de noi și nu ne mai batem capul cu ele. Dar, odată înțelese, ne va mai ușor chiar să ne și calculăm consumul și, implicit, costurile lunare. Așa că, în cele din urmă, este important să știm să citim o factură la energia electrică.

Înțelegeți în ce plan de facturare lunar vă aflați

Acest pas este crucial. În condițiile actuale, de piață concurențială, este important să știm să citim factura la curent, mai ales că suntem taxați pentru utilizare lunară. Dacă sunteți taxat lunar pentru consumul de energie electrică, veți primi o factură la fiecare ciclu care vă va percepe numărul de kilowați-oră pe care gospodărie în luna respectivă, la rata predominantă.

Dacă aveți un plan lunar de facturare, utilitatea dvs. ia numărul de kilowați-oră pe care i-ați consumat anul trecut, presupune că veți utiliza aproximativ același an în acest an și va crea o medie lunară pe care o veți plăti. Acest lucru permite să împartă costurile totale pe care le plătiți pentru energie pe parcursul anului.

Prin urmare, dacă utilizați electricitatea pentru a vă folosi aparatul de aer condiționat, în lunile de vară veți vedea o factură mai mică decât vecinii care au un ciclu de facturare lunar de utilizare. Dar, pe de altă parte, în lunile de iarnă ar trebui să vă așteptați la o factură mai mare decât vecinii.

Aflați ce taxe constituie prețul dvs. final de pe factura la curent

Există mai multe taxe care intră în factura la curent. Plata nu este doar pentru energia electrică pe care o consumați, ci și pentru a ajuta utilitatea să întrețină rețeaua și să plătească salariile lucrătorilor săi. Căutați taxe legate de aprovizionare, livrare, impozite și taxe pe factura la curent, pentru a vă asigura că înțelegeți exact cât plătiți pentru fiecare element. Dacă locuiți într-o zonă cu o piață a energiei reglementată, este posibil să puteți cumpăra de la un alt furnizor care vă poate oferi puterea de care aveți nevoie la un preț mai competitiv.

Pe factura la curent de obicei sunt afișate următoarele elemente:

  • prețul propriu zis al energiei active – reprezintă prețul la care furnizorul cumpără și vinde către client, exprimat in lei/kWh,
  • tarifele de rețea (transport și distribuție a enegiei electrice) – rerpezintă tariful de transport unic și tariful de distribuție ( în România sunt practicate 8 astfel de tarife),
  • contribuția de cogenerare – reprezintă taxa unciă impusă de statul român, expirmată în lei/kWh,
  • certificatele verzi – componente impuse de statul român cu valoare unică pentru susținerea energiei regenerabile exprimată în lei/kWh,
  • acciza – taxă modică impus de stat consumatorului final, valoarea fiinde de 0,5 bani/kWh,
  • procentul TVA – taxa pe valoarea adăugată calculată la prețul final către consumator,
  • abonamentul zilnic (dacă există) – o componentă variabilă introdusă de furnizor, cu valoare diferită, de la o ofertă la alta, exprimată în lei/zi.

 

Cum se calculează prețul de pe factura la curent

Plecând de la datele regăsite pe factura la curent emisă de furnizor, putem calcula simplu prețul final pentru consumul pe care furnizorul ni-l afișează pe factură, și după citirea contoarului. Cei de la Economica au făcut un calcul simplu, plecând de la senariul unui consumator din București, cu o ofertă de o ofertă de 0,329 lei/kWh. Conform calculului și tinând cont de datele de mai sus, iată și suma plătită de consumator.

0,329 (prețul energiei active) + 0,0188 (tarifele de rețea) + 0,017 (cogenerarea) + 0,062 (certificatele verzi) + 0,005 (acciza) – total 0,601 lei, preț al unui kWh fără TVA. 0.601 înmulțit cu 1,19 TVA= preț final 0,715 lei/kWh.

Concluzie

Odată parcurse aceste etape, și înțelese, binînțeles, veți putea înțelege clar care sunt sumele și de ce sunt calculate așa. Este foarte important să fim atenți la toate aceste date, mai ales acum, când piața a suferit schimbări majore.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI