Cum se calculează vechimea în muncă. Noua schimbare din România
În contextul economic extrem de dinamic din ultimii ani, foarte multe persoane se lovesc de situația în care au și-au desfășurat activitatea în cadrul unor companii, care au fost lichidate sau radiate, iar în momentul de față întâmpină dificultăți în obținerea documentelor care să le areste vechimea în muncă. Sau, există și o a doua categori, cea a persoanelor care au pierdut sau distrus, din greșeală, actele cu pricina. Ei bine, veste bună! Noul proiect al Guvernului v-ar putea veni în ajutor.
Ce prevede noul proiect de OUG al Guvernului
Potrivit unui proiect de OUG al Guvernului, care a fost trimis luni la Consiliul Economic și Social pentru avizare, reconstituirea vechimii în muncă s-ar putea face pe baza cărților de muncă scanate de casele de pensii, în cazul în care documentele respective au fost pierdute, distruse, ori s-au degradat cu trecerea anilor.
Același lucru ar putea fi valabil și în cazul în care angajatorii persoanelor a căror vechime în muncă trebuie dovedită nu mai există sau arhiva nu mai poate fi identificată.
„Proiectul de proiect de OUG ar urma să modifice Legea nr.263/2010 (Legea pensiilor) și se referă la perioadele de stagiu de cotizare realizate în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001“, potrivit avocatnet.ro.
Stagiul de cotizare și stabilirea vechimii în muncă
În prezent, Legea Pensiilor stabilește că dovada stagiului de cotizare pentru perioadele respective se face cu carnetul de muncă sau cu alte documente eliberate de angajator, din care să reiasă informațiile necesare pentru stabilirea dreptului la pensie.
Totuși, pentru a nu se pierde drepturile la pensie ale asiguraților, la nivelul caselor de pensii s-a creat, prin Hotărârea Guvernului nr. 1.768/2005, o arhivă electronică a acestor carnete de muncă.
„Este absolut necesar crearea unui cadru legislativ pentru folosirea, la stabilirea drepturilor la pensie, a bazei de date ce conține carnetele de muncă scanate, măsură de natură a sprijini o categorie de persoane aflate de multe ori în imposibilitatea dovedirii stagiilor de cotizare și a veniturilor realizate în timpul activității profesionale“, se arată în expunerea de motive.