Cum se calculează media la Titularizare 2022. Care este formula de calcul și nota minimă de trecere

de: Ionuț Vieru
11 07. 2022

Cum se calculează media la Titularizare 2022 după ce candidații susțin examenul? Proba scrisă va avea loc miercuri, 13 iulie, potrivit calendarului oficial. Când vor fi afișate rezultatele finale și cum se calculează media finală, află în rândurile de mai jos.

Cum se calculează media la Titularizare 2022

Stresul și emoțiile pentru elevi a trecut, iar acum vine rândul profesorilor. Proba scrisă a examenului de titularizare va avea loc pe 13 iulie, într-o zi de miercuri, potrivit calendarului oficial. Aceasta va începe la ora 09:00, iar candidații trebuie să fie în sala de concurs cel mai devreme la ora 07:00 sau cel mai târziu la ora 08:00.

După ce au intrat în sala de concurs, candidații nu pot avea asupra lor lucruri precum: genţi, poşete, ziare, reviste, cărți, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte dispozitive/mijloace care intermediază/facilitează comunicarea la distanță, precum şi alte obiecte/materiale a căror utilizare afectează desfăşurarea concursului în condiții de legalitate, echitate şi obiectivitate.

Mulți dintre cei care participă la examenul de titularizare se întreabă cum se calculează media finală. Ei bine, formula nu este una foarte complicată și se calculează în felul următor:

Nota examen x 3 + nota inspecție, totul împărțit la 4

Exemplu:

Nota la examen = 8

Nota la inspecție = 10

(8×3+10):4 = 8,5

„(8) Pentru angajarea pe perioada nedeterminată, candidații trebuie să obțină minimum notă 7 (șapte) atât la proba scrisă, cât și la proba practică/inspecția specială la clasă în profilul postului sau cel puțin media 8 (opt) la inspecțiile la clasa în profilul postului, în cadrul examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2022, pe parcursul anului școlar 2021-2022, conform alin. (6), iar media de repartizare se calculează astfel: [(nota obținută la proba scrisă)*3+(nota obținută la proba practică/inspecția specială la clasă)]/4.

(9) Pentru angajarea pe perioada determinată, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât și la proba practică/inspecția specială în profilul postului sau cel puțin media5 (cinci) la inspecțiile la clasă în profilul postului sau în cadrul examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2022, pe parcursul anului școlar 2021-2022, conform alin. (6), iar media de repartizare se calculează astfel: [(nota obținută la proba scrisă)*3+(nota obținută la proba practică/inspecția specială la clasă)]/4“, se arată în Metodologie Titularizare 2022-2023: Capitolul VIII.

Calendar Titularizare 2022

  • 4 iulie 2022: Afișarea rezultatelor la probele practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă;
  • 13 iulie 2022: Desfășurarea probei scrise;
  • 19 iulie: Comunicarea rezultatelor iniţiale;
  • 19-20 iulie: Înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora la centrele de evaluare;
  • 21-26 iulie: Soluţionarea contestațiilor;
  • 27 iulie: Comunicarea rezultatelor finale;
  • 29 iulie: Repartizarea candidaţilor conform prevederilor art.74 alin. (3), lit.a) sau 80 alin.(9) din Metodologie, după caz;
  • 1 august: Ședință de repartizare, în ordine, astfel:

– cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art.74 alin. (3), lit. b) din Metodologie;
– cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. c) din Metodologie;
– cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei rămase cu norma didactică de predare incompletă, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. d) din Metodologie;
– cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. e) sau 80 alin. (9) din Metodologie, după caz;
– repartizarea cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei care au participat la concursul naţional, sesiunea 2022, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. f) sau 80 alin. (9) din Metodologie, după caz.

  • 2 august: Reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate;
  • 2-22 august 2022: Emiterea și comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedră.

Ce reprezintă examenul de titularizare?

Cei care trec de examenul de titularizare se vor putea angaja pe o perioadă nedeterminată într-o unitate școlară, însă doar cu condiția să fi luat minim nota 7, atât la proba practică, cât și cea scrisă.

De asemenea, pentru a deveni suplinitor, ceea ce înseamnă că veți fi angajat pe o perioadă determinată, candidații trebuie să obțină minim nota 5, atât la examenul scris, cât și la proba practică. Cu cât nota este mai mare, cu atât veți avea o șansă mai bună de a ocupa un post.

„Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului“ – Ministerul Educației.