Cum se apără un spital de urși: gard electric și containere de protecție

de: Iorgu Ianusi
11 03. 2019

Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc va fi înconjurat în curând de un gard electric pentru ca unitatea medicală să fie apărată de urși.

Măsura este susținută de șeful Consiliului Județean Harghita. Csaba Borboly a declarat pentru agenția de știri Mediafax că instituția are fonduri pentru acoperirea unei astfel de lucrări.

În zona spitalului ajung de foarte multe ori urși sau ursoaice însoțite de pui. Ei sunt observați de localnici sau de turiști, care nu știu cum să se apere. De multe ori, scenele sunt filmate și publicate pe rețelele de socializare.

Este posibil ca membrii Consiliului Județean să pregătească și alte măsuri, cum se întâmplă în alte țări europene, pentru a-i îndepărta pe urși sau pentru a-i redirecționa și a le distrage atenția.

Apariția urșilor în mai multe zone din Harghita, inclusiv la Miercurea Ciuc, a devenit un fapt aproape obișnuit în ultimii ani iar autoritățile vor să ia măsuri pentru protecția zonelor locuinte sau intens frecventate de localnici.

Primul pas va fi instalarea unui gard electric în jurul curții Spitalului Județean de Urgență, a declarat Csaba Borboly.

„La Spitalul Județean au venit mai mulți urși, în anul 2018, iar pacienții și angajații au fost foarte speriați. De aceea, noi considerăm că trebuie să fie luate niște măsuri, finanțate de Guvernul României. pentru că el răspunde de acești urși protejați la nivel european. Din păcate, nu se ia nicio măsură de prevenție chiar dacă directiva Habitat spune clar că guvernele țărilor trebuie să ia măsuri astfel încât viața și siguranța oamenilor să nu fie puse în pericol.” Csaba Borboly, președinte CJ Harghita

Cum se apără harghitenii de urși: containere de protecție & „alte dispozitive”

În absența unui sprijin guvernamental concret, autoritățile harghitene se gândesc și la alte măsuri, cum ar fi instalarea unor containere de protecție.

„Noi nu mai putem aștepta neputința cu care ne întâlnim zi de zi și de aceea încercăm să finanțăm din bugetul județului niște măsuri, cum este instalarea gardului electric, cumpărarea unor containere speciale de protecție față de urși și vom încerca să cumpărăm și alte dispozitive legale de apărare împotriva urșilor.” Csaba Borboly, președinte CJ Harghita

Numărul urșilor a crescut tot mai mult în ultimii ani și din acest motiv animalele se apropie tot mai des de zonele locuite, în căutare de hrană.

„Noi nu suntem împotriva acestor animale, dar numărul lor a ajuns mult mai mare decât poate susține teritoriul județului. De aceea, mulți dintre urși își găsesc mâncare numai în apropierea oamenilor, iar acest lucru nu este bun nici pentru oameni, dar nici pentru specia de urs care ajunge să se domesticească. Iar așa ceva nu este permis în nicio țară din lume.” Csaba Borboly, președinte CJ Harghita

Un incident din vara anului trecut – doi tineri răniți de urși la Harghita – a atras atenția autorităților locale care au cerut sprijinul Guvernului pentru ca astfel de situații să nu se mai repete.