Cum se activează cardul cu tichete sociale și în ce caz poate fi blocat sau anulat
Încă de la începutul lunii trecute, guvernanții anunțau emiterea cardurilor cu tichetele sociale, în valoare de 250 de lei. Emiterea a început de la 1 iunie pentru 3 milioane de persoane vulnerabile. În cazul în care ați primit prin poștă cardurile este important să aflați anumite lucruri. De exemplu, cum se activează cardul cu tichete sociale și în ce caz poate fi blocat sau anulat.
Cum se activează cardul cu tichete sociale primit de peste 3 milioane de români
Așa cum am spus, de la bun început, sunt peste 3 milioane de români care vor primi acasă cardul cu tichtele sociale în valoarea de 250 delei (50 de euro). Așa cum era anunțat de ministrul Marcel Boloș, perioada de distribuire a primei tranșe de carduri a început din iunie și va dura până la finele acestei luni:
„Astfel, peste 2,5 milioane de beneficiari primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare în valoare de 3,1 miliarde de lei.
Inițiativa acordării cu promptitudine a tichetelor sociale reprezintă în sine o serie de premiere în administrația centrală.
Este un efort care nu ar fi fost posibil fără o mobilizare și sincronizare a mai multor ministere, companii naționale și private”, explică ministrul Marcel Boloș.
În cazul în care sunteți unul din beneficiarii acestui card trebuie să știți cum se activează cardul cu tichete sociale. În primul rând, odată emis, cardul cu tichete sociale de 250 de lei are o valabilitate de 4 ani.
Cardul nu este transmisibil, putând fi utilizat doar de titularul acestuia, însoțit de actul de identitate. În cazul în care nu aveți actul de identitate, cardul cu tichete sociale va fi folosit în baza unui document emis de autoritățile locale care să vă ateste identitatea.
În cazul în care decideți să înstrăinați cardul, riscați anularea lui și, în consecință, pierderea dreptului de utilizare a sumelor. Cardul cu tichete sociale, odată primit prin poștă, se va activa prin intermediul platformei Uponline, la secțiunea „Utilizator card”. O altă variantă, dacă aveți un telefon smart, o aveți prin aplicația pentru Android și iOS, „Up Mobile”, sau sunând la un număr de telefon, regăsit pe verso-ul cardului.
Vezi și „Ce magazine primesc tichete sociale 2022. Lista completă”
În ce caz poate fi blocat sau anulat cardul cu tichete sociale
În această situație, de blocare sau anulare, există câteva condiții și situații. Dacă se descoperă înstrăinarea cardului, atunci cardul cu tichete sociale va fi blocat. Umătorul pas va fi ca deținătorului să i se revoce dreptul de a folosi sumele.
În cazul în care se uită codul PIN, acesta poate fi pus de 9 ori. Dacă nu se va reuși deblcoarea, după cele 9 încercări, cardul se va bloca automat. În acest caz va trebui să luați legătura cu cei în măsură să vă ajute la deblocare, accesând numărul printat pe verso-ul cardului.
Reamintim că aceste carduri sunt folosite expres pentru procurarea de alimente și mese calde, iar distribuția sumelor se face între 1 iulie și 31 decembrie 2022.
Beneficiarii de carduri cu tichete sociale
- Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.
- Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.
- Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
- Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
- Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.
- Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.