Cum scazi rata la bancă cu câteva sute de lei. Un specialist îți spune ce trebuie să faci
Cum scazi rata la bancă cu câteva sute de lei? La ultima informare BNR, cea de astăzi, ROBOR a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii 12 ani. Conform informării, ROBOR la trei luni era deja astăzi la 6.87%, la șase luni la 7.06%. Pentru ROBOR la 12 luni procentul a ajuns astăzi la 7.24%. Efectele acestor noi creșteri se vor regăsi în majorările valorii dobânzilor la creditele calculate pe baza acestui indice. Mai există creditele calculate și pe baza IRCC, dar și aici specialiștii spun că va fi o creștere masivă, ajungând din urmă ROBOR. În aceste condiții se pune problema cum scazi rata la bancă cu câteva sute de lei? Un specialist îți spune ce trebuie să faci, în condițiile acestor valori istorice ale ROBOR. Intenția guvernanților este de a dispune o nouă măsură de amânare a ratelor, dar nu îi va ajuta cu mult pe cei cu credite. Un motiv de nereușită ar fi lipsa normelor de implementare. Al doilea motiv ar fi că, indiferent dacă va fi emis acest ordin, dobânzile oricum vor crește. În concluzie, plățile ratelor vor fi mai mari.
ROBOR a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii 12 ani
Nu cu mult timp în urmă, într-un dialog cu reporterii Radio România Actualități, purtătorul de cuvânt al BNR declara că majorările ROBOR încearcă, de fapt, să mențină rata inflației la un procentaj scăzut.
Pe de-o parte, explicația acestuia are sens, dacă ținem cont de ce se întâmplă acum cu inflația în România. Pe de altă parte, creșterea valorii ROBOR duce la o altfel de criză. Este vorba de cea a românului de rând cu credite la bănci.
O mare parte din creditorii din România, adică băncile, folosesc ca termen de calcul al dobânzii ROBOR la trei, șase, respectiv 12 luni. Cea mai recentă informare BNR, așa cum spuneam, a dus ROBOR la trei luni la valori istorice.
Astăzi valoarea, la trei luni, a ajuns la 6.87%, fiind cea mai mare creștere din ultimii 12 ani. Aparent ținând în frâu creșterea ratei inflației, noile valori fac și mai mult rău celor cu credite calculate pe baza ROBOR.
De cealaltă parte, guvernanții vor să emită un nou ordin de amânare a ratelor românilor la bănci. Dar, ceea ce nu se explică, chiar dacă se amână ratele, este că valorile dobânzilor oricum vor crește.
De ce? Este simplu! Deși amânate ratele, ROBOR va crește oricum. Calculul dobânzilor nu se va face conform ultimei valori (să zicem cea de azi, 11 iulie 2022), ci în raport cu valoarea ROBOR de la data ieșirii din vigoare a ordinului de amânare.
Motivul acestei situații este la fel de simplu. Guvernul nu are nicio pârghie prin care să oblige BNR să înghețe valoarea ROBOR la cea de la data intrării în vigoare a ordinului de amânare a ratelor.
Cum scazi rata la bancă cu câteva sute de lei, în aceste condiții?
Unul din sfaturile date de specialiștii în domeniu, inclusiv de purtătorul de cuvânt al BNR, ar fi recalcularea ratelor pe baza IRCC. Dar, ar trebui să revenim la ce scriam anterior. În următoarele luni, inclusiv IRCC va resimți o creștere masivă. Indicatorul, spun analiștii, va ajunge din urmă indicatorul ROBOR.
Asta înseamnă, de fapt, că pentru doar câteva luni, românii ar putea diminua cu câteva sute de lei valoarea ratelor. Diminuarea se face în funcție de dobânda nou calculată. Dar acest lucru nu va dura mult!
Odată crescut și indicatorul IRCC noile valori vor fi irelevante, iar totul va ajunge, inevitabil, la ceea ce se întâmplă azi cu cei cu credite și dobânzile calculate pe baza ROBOR, adică valori mari ale ratelor și dobânzilor.
Concluzie
Indiferent de situație, cei care suferă sunt românii care au contractat credite. Măsurile de amânare a ratelor nu fac niciun bine acestora, chiar dacă ar exista normele de aplicare.
Ce ar fi de făcut? Răspunsul la această întrebare și intervenția ar trebui să vină din partea BNR, dar politica instituției nu este una de pierzător, așa că vom avea ceva de așteptat.