Cum scapi de umezeala din casă toamna. Bicarbonatul de sodiu, eficient şi în această situație

de: Bișinicu Andreea
06 09. 2022

Așa cum știi deja, bicarbonatul de sodiu este considerat ingredientul minune al gospodăriei. Pe lângă faptul că poate fi utilizat în industria cosmetică, în prepararea unor mâncăruri savuroase sau chiar să faci curățenie, iată cum poți scăpa de umezeala din casă cu ajutorul acestui praf magic.

De ce apar mucegaiul și umezeala pe pereți

Umezeala poate apărea în orice parte a casei, deși există unele camere în care apare mai frecvent. Acestea sunt bucătăria, baia și camerele care au pereți ce dau spre exterior.

Să îndepărtezi mucegaiul de pe perete poate deveni o treabă mult mai ușoară, dacă afli care este cauza aparției acestuia. Iată care sunt cele trei tipuri de umezeală ce pot să apară pe pereți în funcție de origini:

  • Din pricina condensului: atunci când pereții nu sunt foarte bine izolați, sunt atât de reci încât apa din aer se depune pe ei, mai ales lângă ferestre și uși.
  • Fenomenul de capilaritate: porii din materialele de construcție fac posibilă circulația apei prin acestea, ceea ce provoacă umezeală.
  • Din cauza unor curgeri de apă din exterior (în special din cauza ploilor): fisurile din pereți pot permite pătrunderea apei din exterior în interiorul locuinței.

Dacă s-a format mucegai pe perete, trebuie să îl îndepărtezi cât mai repede posibil. Nu doar pentru că strică estetica încăperii, ci și pentru că mucegaiul de pe pereți poate cauza probleme de sănătate, facilitând apariția acarienilor.

Citește și Amestecul genial pentru șifonierul tău. Elimini mirosul neplăcut, rezultatele sunt la înălțime

Alergiile, problemele dermatologice și dificultățile respiratorii sunt câteva dintre principalele probleme ce pot fi cauzate de umezeala din casă.

Nu uita că umezeala nu trebuie acoperită cu var. Chiar dacă maschezi temporar problema, acest lucru va împiedica circulația aerului în zona respectivă și va duce la proliferarea mucegaiului, potrivit DivaHair.

Cum cureți eficient mucegaiul de pe perete

Răzuiește zona afectată cu șmirghel până când igrasia este complet îndepărtată. Este cel mai laborios mod, dar și cel mai eficient dacă vrei să elimini complet mucegaiul de pe perete.

Aplică puțin bicarbonat de sodiu pe zona afectată și lasă-l să acționeze timp de două ore. Apoi îndepărtează-l cu o perie. Această soluție este eficientă deoarece acest compus are proprietăți antibacteriene și o mare capacitate de absorbție.

Diluează o lingură de borax în doi litri de apă și aplică soluția pe zona afectată folosind o perie. După o jumătate de oră, îndepărtează excesul cu o cârpă curată.

Odată ce ai îndepărtat petele de umezeală, nu uita să văruiești pereții cu var anti-umezeală sau anti-mucegai. Este o modalitate de a preveni reapariția umezelii și a  mucegaiului.