Cum scapi de petele albe din ghiveci. Sigur te-ai confruntat şi tu cu această problemă
Nu de puține ori am observat pete albe în ghivecele cu flori. Și nu de puține ori te-ai întrebat ce sunt acele pete albe care se găsesc uneori în partea de jos a vasului? Cum scapi de petele albe din ghiveci? Cum să le eviți? Este mai mult ca sigur că te-ai confruntat şi tu cu această problemă, dar există soluții.
Îți spunem cum scapi de petele albe din ghiveci
În general, după un anumit timp, apar aceste pete albe pe fundul vaselor de ghiveci. Este vorba probabil de reziduuri de sare cauzate de un exces de săruri solubile în sol. Dacă plantele nu au un drenaj adecvat sau dacă le udați prea puțin și prea des, poate apărea o acumulare de săruri.
Sărurile solubile se pot găsi, de asemenea, în îngrășăminte sau în apa excesiv de dură. Astfel de reziduuri pot fi prevenite prin udarea ocazională abundentă a plantei dumneavoastră și prin spălarea sărurilor.
Dacă locuiți într-o zonă cu apă foarte dură, ar fi bine să vă udați plantele cu apă distilată. În general, petele albe de pe solul de ghiveci se datorează mucegaiului sau depunerilor de calcar.
În ambele cazuri, planta poate fi salvată. Petele arată ca mucegaiul, și în cele mai multe cazuri este. La plantele de interior, dar și la plantele din grădină, se poate întâmpla să se formeze pete albe și pufoase pe pământul de ghiveci.
Cauza este înecarea în apă. Aceasta apare atunci când apa din pământ nu se poate scurge corespunzător. Acest lucru face ca mucegaiul să se formeze la suprafață. Uneori, din ghivece vine un miros neplăcut, pentru că intră prea puțin aer.
Asta ajută împotriva mucegaiului alb
Deoarece în ghiveci s-a acumulat multă umiditate, rădăcinile plantelor trebuie să se usuce mai întâi. Prin urmare, ca prim pas, scoateți planta din găleată și lăsați-o să se usuce.
Acest lucru poate dura câteva zile. În niciun caz nu trebuie să adăugați mai multă apă în această perioadă. De asemenea, este important să îndepărtați petele albe de pe pământ.
În plus, puteți trata suprafața cu un agent fungicid care este disponibil în centrul de grădinărit. Principalul motiv pentru care apa se acumulează în ghiveci este structura slabă a solului.
Prin urmare, este indicat să îndepărtați o parte din pământul vechi după ce acesta s-a uscat și să completați ghiveciul cu pământ nou. Acesta ar trebui să fie lejer și aerisit.
Pentru a preveni apariția petelor albe pe viitor, plantele trebuie să primească suficientă apă, dar niciodată prea multă. Un alt lucru pentru a preveni apariția mucegaiului la plantele de interior, ventilația regulată.
În plus, plantele ar trebui să fie plasate într-un loc luminos.
Apa calcaroasă poate provoca, de asemenea, pete albe
Partea superioară a pământului pentru ghiveci este albă, dar nu pufoasă, atunci este vorba de pete de calcar. Acestea apar atunci când plantele sunt udate cu apă calcaroasă. Aceasta determină formarea de calcar pe pământ.
Pentru a evita acest lucru, proprietarii de plante ar trebui să treacă apa obișnuită de la robinet printr-un filtru de calcar înainte de udare. O altă opțiune ar fi să adăugați un strop de acid citric în apa de la robinet.