Cum scapi de insomnie rapid și eficient. Un somnolog dă soluțiile potrivite
Insomnia este una dintre cele mai răspândite probleme din lume. Cauzele pot fi multiple, începând de la stres până la diferite probleme medicale. Conform unor studii, aproximativ 50% din populația lumii suferă de insomnii, iar 20% nu doarme suficient.
La ce riscuri ne supunem dacă nu dormim destul
Insomnia sau lipsa somnului poate duce la probleme cardiovasculare sau chiar și diabet. De asemenea, cei care se culcă prea târziu au un risc de deces cu 10% mai mare față de cei care se culcă mai devreme. Ce părere are un specialist în acest domeniu?
„În ultimii doi ani, s-a modificat foarte mult stilul de viață și stresul a început să fie un element pregnant în viața noastră, lucru care a influențat calitatea somnului și somnul în general”, a spus Ioan Bulescu, medic specialist ORL.
Pe termen scurt, lipsa somnului provoacă somnolență în timpul zilei, ne vom simți obosiți și apare oboseala cronică, tulburări de concentrare sau, dacă vă aflați la volan sau sunteți șofer de meserie, poate crește riscul de accidente rutiere.
Pe termen lung, lipsa somnului este asociată cu apariția și agravarea bolilor cardiovasculare, metabolice, precum diabetul, sau agravarea unor probleme psihice, precum depresia sau anxietatea.
Cum putem scăpa de insomnie
Specialiștii în domeniu recomandă să nu consumăm alcool sau cofeină înainte de somn. Aceștia spun că, pentru a adormi mai repede, ar trebui să terminăm ziua cu orice tip de activitate relaxantă, iar aici nu vorbim de TV sau statul în fața laptopului.
„Un somn care nu este calitativ este somnul care nu este odihnitor, mă refer aici dacă dormim 7-8 ore pe noapte ca adulți și după ne trezim dimineața și suntem tot obosiți sau tot somnolenți, atunci înseamnă că nu ne-am odihnit cum trebuie. Lucru ăsta poate să apară foarte frecvent dacă există modificări ale respirației în timpul somnului, vorbim de sforăit și apnee în somn sau dacă sunt tulburări de mișcări ale membrelor”, a mai precizat specialistul.
De asemenea, în cazul în care ne trezim în timpul nopții, acesta recomandă să ne ridicăm imediat din pat și să ne găsim ceva de făcut. Dacă nu putem adormi nici după circa 15 minute, putem citi sau facem ceva relaxant.
Cel mai important lucru pentru un somn liniștitor și odihnitor este rutina. Ar trebui să avem un program regulat, chiar și în weekend-uri. În cazul în care tulburările de somn persistă de mai mult de trei ori pe săptămână, timp de o lună, specialistul recomandă un consult amănunțit.