Cum să vopsești ouăle fără să se păteze. Trucuri ca să iasă perfecte
În credința populară, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare din Săptămâna Populară. Potrivit tradițiilor, ouăle vopsite în această zi nu se strică tot anul. Ouăle roșii sunt un simbol al sărbătorilor pascale, așa că trebuie vopsite cât mai bine. Iată cum să vopsești ouăle fără să se păteze și alte trucuri pe care trebuie să le știi.
Trucuri pentru vopsirea ouălor de Paște
Atunci când vopsim ouăle trebuie să ținem cont de mai multe lucruri care totul să iasă perfect. Fiertul acestora este partea ușoară, însă, în ceea ce privește tehnice de vopsire a ouălor, există mai multe modalități prin care pot fi colorate fără să se păteze.
În primul rând, înainte de vopsirea ouălor, ele trebuie să treacă printr-un anumit proces de pregătire. Pentru ca vopseaua să se prindă foarte bine, este foarte important să degresăm ouăle cu mare atenție. Pentru asta vom avea nevoie de apă caldă și detergent de vase.
Cum să vopsești ouăle fără să se păteze
Spălam ouăle cu un burete, iar apoi le clătim astfel încât să nu mai rămână urme de detergent pe suprafața lor. După ce le-am curățat, punem ouăle la fiert la foc mic, pentru a evita fierberea inegală. Trebuie să le ținem pe foc circa 10 minute.
Un alt lucru foarte important este vopseaua pe care o alegem. Atunci când alegem vopseaua din comerț trebuie urmați anumiți pași. Pentru început, adăugăm într-un vas vopseaua și oțetul, apoi adăugăm ouăle pe rând și le lăsăm 1 minut în vopsea.
Citește și: Cum să vopsești ouăle pentru Paște ca să iasă fără pete. Trucul simplu pe care îl vei folosi de acum încolo
Scoatem ouăle cu grijă și le așezăm pe o hârtie absorbantă care să extragă excesul de vopsea. Ungem ouăle cu o bucată de vată înmuiată în ulei, astfel încât să obținem un luciu perfect.
Putem folosi și coloranți naturali pentru vopsirea ouălor de Paște, precum sfecla roșie sau cojile de ceapă roșie. Pentru a obține vopseaua pe bază de sfeclă roșie, fierbem două sfecle de dimensiune medie într-un litru de apă. În acest amestec adăugăm 2 linguri de oțet.
Întreaga compoziție se ține pe foc circa 4 minute, apoi se adaugă și ouăle. După ce apa a dat în clocot, se lasă ouăle încă 4 minute, iar apoi se scot.
Greșeli frecvente pe care le facem atunci când vopsim ouăle de Paște
-
Folosim ouă proaspete
Cu cât ouăle sunt mai proaspete, cu atât se vor decoji mai greu după ce le fierbem, însă asta nu înseamnă că trebuie să folosim neapărat ouă vechi. Pentru a fi decojite cât mai ușor, putem pune ouăle într-un vas cu cuburi de gheață.
-
Oțetul este esențial
Oțetul este esențial atunci când vopsim ouăle de Paște. Desigur, se poate și fără el, însă este bine de știut că oțetul are rolul de a face vopseaua să se prindă mai bine de coaja ouălor. De asemenea, vei obține culori mult mai vii folosind oțet.
-
Fierbem prea multe ouă în același timp
Nu este indicat să fierbem toată ouăle în același timp, deoarece sunt șanse foarte mari să spargem coaja. Cel mai bine este să folosim o oală mai mare dacă avem la îndemână și să fierbem ouăle într-un singur strat. După ce au fiert, închidem focul și lăsăm ouăle să stea în oală, acoperite cu un capac, timp de circa 10-15 minute.