Cum să tai trandafirii vara, după fiecare înflorire. Secretul știut de puțini oameni
Pasionații de grădinărit adoră să își împrospăteze grădina cu tot felul de flori frumos colorate, ce au un parfum deosebit. Admiratorii trandafirilor nu fac excepție de la această regulă, florile pasiunii fiind printre favoritele românilor. Trucul genial care te învață cum să tai rozele după fiecare înflorire, pe timp de vară.
Cum se taie tufele de trandafiri pe timp de vară
Tufele de trandafiri trebuie tratate cu foarte multă grijă, în special pe timp de vară. Experții în grădinărit te sfătuiesc să tai rozele cu mult simț de răspundere, dacă vrei să te bucuri de ele și în următorul sezon.
Mai exact, după fiecare val de înflorire, atunci când tufele de trandafiri se ofilesc, acestea trebuie tăiate ţinându-se cont de un mic secret. Deîndată ce vei pune în aplicare această metodă, planta va înflori din nou în loc, să își canalizeze puterea pentru a fructifica.
Ce trebuie să faci pentru a salva trandafirii? Ei bine, în timpul înfloririi, tot ce trebuie să faci este să tai vârful lăstarilor cu flori trecute de 2-3 noduri, de la vârf în jos.
În acest fel, vei îndepărta fructul care rămâne după ce floarea s-a ofilit. În cazul în care vorbim de mai mulți trandafiri, atunci trebuie doar să rupem floarea trecută cu tot cu fruct.
Tăieturile nu trebuie să fie la mai mult de 5 mm deasupra unui mugure și trebuie să se încline în jos, departe de acesta, astfel încât apa să nu se adună pe mugure. Acest lucru este valabil pentru toate tăieturile.
Taie mugurii orientați spre exterior pentru a încuraja o formă deschisă centrată. Atunci când îngrijești trandafirii care au tendința de a crește într-o parte, trebuie să tai unele tulpini la mugurii orientați spre interior pentru a face ca rozele să crească drept.
Citește și Semnificația specială a trandafirilor galbeni. De ce nu trebuie să îi dăruiești persoanei iubite
Cât de lungi trebuie lăsate ramurile
Trandafirii trebuie tăiați la înălțimea potrivită, dacă nu este vizibil un mugure latent. Tăieturile trebuie să fie curate și precise, deci trebuie să folosiți o pereche ascuțită de foarfece. Pentru tulpini mai mari, folosiți tocători sau un fierăstrău special.
Un alt truc ar fi să tai tulpinile ofilite sau încrucișate. Îndreaptă-te către tulpini bine distanțate, care să permită fluxul liber de aer. Dacă ai trandafiri maturi, e recomandat să tai cioturile vechi care nu au reușit să producă lăstari noi.
Se aplică tăieri ample, ca la începutul primăverii și se scurtează ramurile de trandafiri la 20 de centimetri, pentru a aerisi tufa de flori. Pentru un trandafir cu o singură floare pe tijă, ideal ar fi să lași 4-5 ramuri viguroase, iar la trandafirii cu mai multe flori pe tijă, e indicat să lași 5-6 ramuri viguroase.