Cum să slăbești fără să te abții de la mâncărurile preferate. Mihaela Bilic îți dezvăluie secretul

de: Mariana Olteanu
07 06. 2023

Multe femei se luptă cu kilogramele în plus. De cele mai multe ori, acestea se întreabă cum pot slăbi într-un mod ușor și rapid. Un obstacol în obținerea unui corp de vis sunt și felurile preferate de mâncare. Când vine vorba de consumul acestor preparate, suntem tentați să uităm de orice dietă și să mâncăm. Medicul nutrișionist Mihaela Bilic vine în ajutorul pofticioșilor și dezvăluie un mod sănătos prin care poți slăbi.

Mihaela Bilic dezvăluie secretul unui corp de vis

Medicul nutriționist este de părere că între mâncare și emoții este o strânsă legătură. De-a lungul timpului, foarte multe generații s-au luptat pentru mâncare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care este percepută astăzi ca fiind o sursă majoră de plăcere. Mihaela Bilic atrage atenția asupra faptului că, peste tot există mâncare, fie că vorbim de holuri sau de săli de așteptare. Mai mult, natura ne-a făcut să avem simțuri sensibile la mâncare.

„Faptul că accesul la mâncare este atât de facil este în detrimentul nostru. Peste tot există ceva de mâncare, chiar și în locuri care erau înainte considerate improprii. În holuri, în săli de așteptare, ai automate, la colț de stradă sunt tot felul de produse care te îmbie. Noi nu știm să fim indiferenți față de mâncare câtă vreme natura ne-a construit ca toate simțurile noastre să fie sensibile la mâncare”, explică Mihaela Bilic.

Totodată, mâncarea este asociată și cu grija pe care o au atât mamele cât și bunicile. Mihaela Bilic atrage atenția și asupra tradiției care presupune ca de sărbători mesele să fie bogate.

”Ne e frică și pentru noi, și pentru musafir, să nu cumva să n-avem o masă prea săracă, lucru care nu se întâmplă în toate țările Europei. Francezii, nemții n-au nicio problemă să te duci la ei în vizită și să nu te trateze cu nimic.

Sub nicio formă nu te îndoapă cu mâncare, să te copleșească. E o tradiție balcanică, e și o chestiune care vine din trecutul nostru înfometat și pe care încă n-am depășit-o și nu cred că va fi curând depășită.

Noi chiar am folosit mâncarea pe post de indicator de nivel de trai. Și atunci cum îi poți cere unui om să aibă o masă sărăcăcioasă? E ca și cum i-ai cere să accepte că este sărac și e foarte greu de asumat așa o poziție. Mă uit eu la mine, aici e drama, când am musafiri, în ce fel îi îndop și în ce fel ei mă ceartă că nu e frumos că le fac asta.

Pare dincolo de puterea noastră. În teorie, știm, însă în momentul în care-ți intră un om în casă, intri într-o vrie. Cum adică să nu pun nimic pe masă, cum să pui, așa, bastonașe de legume cu sos de iaurt pe masă?”, spune Mihaela Bilic.

”Ne îngrășăm din produsele deja ambalate”

În acest context, foarte mulți oameni întâmpină greutăți în a slăbi. Alimentele prezente la orice colț sunt pline de calorii, însă mâncarea gătită în casă poate ajuta în lupta cu kilogramele în plus. Mihaela Bălic susține că acest lucru i-a fost dezvăluit de o femeie care a reușit să slăbească 5 kilograme.

”O doamnă mi-a împărtășit această revelație. Mi-a spus: Am hotărât să mănânc doar mâncare gătită, pregătită de mine și am slăbit 5 kg într-o lună fără să fac niciun efort. Mi-am dat seama cât de multă mâncare ambalată, gata de consum mâncam și în momentul în care am hotărât să mănânc doar mâncare gătită au dispărut o mulțime de ronțăieli.

Sunt clar mai concentrate caloric, mai concentrate în nutrienți într-un volum mai mic, mai uscat și zici că mare lucru n-ai mâncat. Paradoxul este că noi nu ne îngrășăm din mâncarea gătită clasic, pe care trebuie să o încălzim, să o punem în farfurie, să o mâncăm cu lingura sau furculița. Ci ne îngrășăm din produsele deja ambalate, care nu mai necesită așezarea la masă și conștientizarea actului de a mânca”, atrage atenția medicul nutriționist.

Regulile Mihaelei Bilic pentru a scăpa de kilogramele în plus

Cei care se hotărăsc să slăbească sunt sfătuiți să țină cont de niște reguli clare. Printre acestea se numără, o foarte bună organizare încă de la momentul cumpărăturilor.

„Dacă nu ai, nu mănânci. Dar dacă tu îți pui în frigider și în dulapuri toate ispitele, toate prostioarele, o să le mănânci. Adică ce credeai că le-ai luat și or să se strice acolo și tu o să faci ceva diferit? Când știm că avem un pachet de napolitane sau un pachet de chips-uri, vom sfârși prin a-l mânca.

Trebuie să existe o organizare a cumpărăturilor. Nu te duci la benzinărie și îți umpli o pungă cu gustărele pentru simplul fapt că trebuia să alimentezi mașina cu carburant”, spune Mihaela Bilic, care sugereză și un mic truc atunci când simți că nu poți rezista, într-un magazin, ispitei – să te uiți în altă parte, ca să-ți distragi atenția.

Un alt lucru de care oamenii ar trebui să țină cont este programul dintre mese. Mihaela Bilic explică de ce este important să respectăm un program de mese.

”Să mănânci de maximum trei ori în zi fără ronțăieli între mese este o chestiune de disciplină și este foarte greu de pus în practică dacă tu ai un program dezordonat în care nici nu știi când îți cumperi, ce îți cumperi, cât mănânci.

Apoi, în momentul în care te așezi la masă, dimensiunile porției tot de reguli și disciplină țin. Dacă tu îți pui o porție cât un platou sau dacă lași oala pe masă și te re-servești din ea, lucrurile astea n-au cum să te ajute. La capitolul alimentar trebuie să fim cu noi mai degrabă rigizi, ca și cum am fi la cantina săracilor.

Ca pe vremuri când mâncai la cantina studențească și nu te întreba nimeni dacă te-ai săturat sau nu, dacă ți-a plăcut sau nu. Era o chestiune pe care o mâncai de foame și mai primeai alta peste alte 5 ore”, arată medicul nutriționist.