Cum să înmulțești rapid busuiocul din ghiveci. Mulți se plâng că îl pierd după ce îl cumpără, dar există un secret
Busuiocul este o plantă aromată și versatilă, utilizată în bucătărie, în medicina tradițională sau în diferite alte scopuri. Îl putem găsi în magazine sau la piață, însă busuiocul are nevoie de o îngrijire corespunzătoare pentru a se dezvolta. În acest articol, noi îți vom dezvălui cum să înmulțești rapid busuiocul din ghiveci.
Înmulțirea rapidă a busuiocului. Există mai multe metode prin care poți face asta
Dacă te întrebi cum să înmulțești rapid busuiocul din ghiveci, află că există mai multe metode prin care poți obține mai multe plante într-un timp scurt. Înainte de toate, trebuie să menționăm că vei avea nevoie de mai multe ghivece. În plus, solul trebuie păstrat mereu umed, iar planta necesită să fie expusă la lumină pentru a se dezvolta corespunzător. Acestea fiind spuse, iată câteva metode de a înmulți rapid busuiocul.
Cum să înmulțești rapid busuiocul din ghiveci – Metoda prin tăierea vârfului
Tăierea vârfului busuiocului va încuraja creșterea laterală, dar și apariția rădăcinilor noi.
Așadar, taie cu grijă vârful plantei cu o foarfecă ascuțită, apoi plasează tulpina tăiată în apă pentru a grăbi apariția noilor rădăcini. După ce rădăcinile s-au dezvoltat, plantează tulpina într-un ghiveci cu pământ umed.
Înmulțirea prin butași
De asemenea, poți lua butași de busuioc de la plantele mature. Alege o tulpină sănătoasă și tai-o cu o foarfecă curată, la aproximativ 10 – 15 cm lungime. Elimină frunzele din partea de jos a tulpinii și plasează butașul în apă sau direct în pământul umed. Păstrează solul bine irigat, iar în curând vei observa rădăcini noi.
Cum să înmulțești rapid busuiocul din ghiveci – Alte modalități
Înmulțirea prin stratificare este un proces care implică încurajarea rădăcinilor să crească din tulpinile existente ale plantei. Cum trebuie să procedezi? Nu trebuie decât să alegi o tulpină sănătoasă, o îndoi ușor pentru a o apropia de pământ, iar la final acoperi porțiunea de tulpină expusă cu pământ umed. După ce apar rădăcinile, poți tăia tulpina și o transferi în alt ghiveci.
De asemenea, poți înmulți busuiocul și prin divizarea tufei. Da, ai citit bine! În cazul în care planta ta de busuioc are o tufă densă, o poți diviza în bucăți mai mici. Iată cum trebuie să procedezi. Mai întâi, trebuie să scoți cu grijă planta din ghiveci. Apoi, separă planta în bucăți mai mici.
Este foarte important ca fiecare bucată să aibă părți egale de rădăcini și frunze. După ce ai urmat toți acești pași, plantează busuiocul în ghivece individuale cu pământ umezit bine.
Întrebuințări ale busuiocului
După cum bine știm, busuiocul este un ingredient nelipsit din bucătăriile gospodinelor pricepute. Totuși, această plantă aromată are mai multe întrebuințări. Iată câteva dintre cele mai comune utilizări ale busuiocului.
Busuiocul este considerat a avea proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante. Infuzia de busuioc este folosită pentru a trata simptomele răcelii, cum ar fi tusea și congestia nazală. De asemenea, se crede că consumul regulat de busuioc poate contribui la menținerea sănătății sistemului digestiv.
Deși poate părea incredibil, busuiocul este utilizat și în diferite produse cosmetice și de îngrijire personală. De exemplu, uleiul esențial de busuioc este adăugat în unele produse cosmetice, mai ales datorită proprietăților sale antioxidante. În plus, aromaterapia cu ulei de busuioc este adesea utilizată pentru reducerea stresului și îmbunătățirea stării de spirit.