Cum să încarci corect telefonul mobil, de fapt. Bateria va ține mai mult

de: Ioana Bucur
23 02. 2023

Poate pare greu de crezut, dar există un „așa da” și un „așa nu” când vorbim despre o acțiune ce a intrat parcă în reflex celor mai mulți dintre noi. Învață cum să încarci corect telefonul mobil. Vei observa că bateria va ține mai mult, dacă urmezi sfaturile din rândurile de mai jos.

Cum se încarcă telefonul mobil corect

De câte ori nu ți s-a întâmplat să fii nevoit să cauți de urgență o priză în care să îți poți pune telefonul la încărcat, doar pentru a nu rămâne fără acces la dispozitivul de care suntem aproape nedezlipiți în ultimii ani?

Pe măsură ce sunt folosite tot mai mult, bateriile telefoanelor se uzează, descărcându-se din ce în ce mai repede. De ce? Îți explicăm, în rândurile de mai jos.

„Durata de viață a unei baterii litiu-ion este în general de 500 de cicluri (aproximativ un an și jumătate). Un ciclu al bateriei este măsurat printr-o încărcare completă de la 0 la 100. Deci, cu cât trece prin mai multe cicluri complete prin telefonul tău, cu atât mai devreme trebuie să-l schimbi”, spune Liz Hamilton, Director la Mobile Klinik, un service pentru telefoane mobile. Exlicația este legată de reacțiile chimice ce au loc în timpul încărcării.

Citește și: Factura la telefon primită de un turist care şi-a pierdut mobilul în vacanţă. Nu i-a venit să creadă când a văzut suma!

Sfaturile unui specialist

Specialiștii susțin că există o modalitate prin care îți poți ajuta bateria de la telefon să reziste mai mult timp.

Hamilton spune că ar trebui să vă încărcați doar parțial telefonul pentru a încetini epuizarea ciclului de viață al bateriilor. Ea spune că punctul ideal pentru a vă menține bateria încărcată este la 25-85%.

„Bateriile din litiu ion sunt solicitate cel mai mult la cele două extreme. Unul dintre cei mai mari inamici ai lor este să îți lași telefonul să se încarce peste 100%. Mulți oameni au acest obicei și nu realizează efectele negative pe care îl are asupra bateriei lor”, a explicat Hamilton.

Secretul este să nu îți lași niciodată bateria telefonului să se descarce complet, iar când îl încarci, să lași până ajunge la aproximativ 85% apoi să îl deconectezi.

Citește și: Motivul pentru care apelurile telefonice se închid după o oră. Explicația sigur te va uimi, nu te-ai fi gândit la asta