Cum s-au cumpărat măștile neconforme prin ”Unifarm”, condus de Adrian Ionel. Culisele unei afaceri de miliarde în plină pandemie
Apar informații noi cu privire la afacerea cu măști neconforme din România care a umflat conturile mai multor oameni de afaceri, în același timp în care cetățenii erau obligați să poarte aceleași măști neconforme, sub pretextul protecției anti-Covid-19. Simona Ciulavu, cea care a intermediat importul măștilor din Turcia, a dezvăluit, vineri, în fața instanței din culisele afacerii care i-a adus lui Adrian Ionel un penal.
Cum s-au pus bazele unei afaceri necurate la începutul pandemiei
Începutul pandemiei a însemnat panică și disperare pentru milioane de cetățeni, în timp ce alții, mai „deștepți” își puneau bazele unei firme prin intermediul căreia puteau importa măști și combinezoane neconforme din Turcia. Aceasta este povestea Simonei Ciulavu, care asociată cu Petru Pitcovici, fost comisar șef în cadrul Direcției Generale Anticorupție, a intrat ca asociat principal în firma BSG Business Select SRL, deținută de doi turci, Yousefi Alireza și Mehmet Turan.
Astfel, la scurt timp după ce OMS a declarat pandemie de coronavirus, Simona Ciulavu a devenit administratorul firmei menționate, tocmai pentru a intermedia o comandă în numele Unifarm, rezultând un profit de sute de mii de euro.
În urma celor întâmplate, DNA îl acuză pe Ionel Adrian pentru luare de mită în valoare de 760.000 de euro, sumă solicitată printr-un intermediar, pentru a aproba importul.
Potrivit declarațiilor făcute de Simona Ciulavu, cei doi turci care i-au propus Simonei să se implice în afacerea cu importul măștilor din Turcia ar fi mințit-o că au un contract cu Unifarm pentru achiziție de măști de protecție, dar că nu se descurcă să-l onoreze deoarece nu au bani. Potrivit acestora, importul era deja aranjat, însă producătorul din Turcia dorește banii pe loc, sumă de care aceștia nu dispun.
Simona Ciulavu și partenerii săi au fost mințiți
La câteva zile după ce a ajuns administrator al firmei care urma să intermedieze importul de măști neconforme din Turcia, aceasta aflase că a fost mințită de partenerii săi, aceștia neavând niciun parteneriat cu producători din Turcia, mai mult, țara refuza să exporte materiale de protecție în ale țări. Din acest motiv, partenerul său Pitcovici a fost nevoit să plece în Turcia și să caute un furnizor.
„Pitcovici s-a dus, a încheiat contractul cu producatorul și a depus actele acolo, la Ministerul turc al Sănătății, pentru că ei interziseseră exportul. Trebuia sa obțină licență de export. Contractul a fost încheiat între producător și SC BSG SRL.
S-au făcut demersuri de către Petru Pitcovici pe lângă Ambasada României de la Ankara. Între timp, la București am făcut demersuri pentru deschiderea unui acreditiv pentru a se face plata produselor în Turcia la momentul livrarii acestora. S-a plătit un avans de la Unifarm către SC BSG SRL: 900.000 de lei era suma, urmând ca restul banilor sa fie achitați toți odată după livrarea produselor”, a explicat Simona Ciulavu în fața instanței.
Cum s-a desfășurat importul măștilor neconforme
Aceasta a mai povestit că, pe data de 16 martie 2020 a luat legătura cu Ionel Adrian, directorul Unifarm de atunci, care nu a părut încântat să ia legătura cu ea, închizându-i telefonul. Pe data de 19 martie, a avut loc transportul de echipamente de protecție în România, fiind de față Robert Ionescu, reprezentant al firmei BSG SRL și Adrian Ionel, din partea companiei de stat, Unifarm.
„Acesta (Robert Ionescu – n.r.) mi-a spus că recepția s-a făcut fără probleme, dar că a discutat cu domnul Adrian Ionel în birou. A spus că a fost întrebat (de către Adrian Ionel – n.r) dacă cunoaște un domn pe nume Andre Jaderian (denunțătorul lui Adrian Ionel în dosarul Unifarm – n.r.), arătându-i inclusiv o poză a acestuia. A mai întrebat de când suntem noi în firmă, eu și Ionescu Robert, de ce s-a dus Pitcovici în Turcia… Apoi i-a zis: «Să-i spui ăleia că aseară am vrut să o iau cu mascații din casă! I-a trecut glonțul pe la ureche!»”, a relatat martora, potrivit gandul.ro.
Măști și combinezoane neconforme, folosite de medici și cetățeni ca fiind sigure
Vă reamintim că toate echipamentele de protecție neconforme au plecat către spitale, acolo unde au fost folosite de tot personalul medical, inclusiv în secțiile de Terapie Intensivă și sălile de operație. Mai mult, măștile și combinezoanele au fost vândute la un preț de cel puțin două ori mai mare decât prețul initial, deși acestea nu ofereau siguranță sanitară.
Ion Radu Budae, managerul unității a povestit că a plătit 2.51 lei plus TVA la Unifarm pe o mască turcească. Sunt de calitate? “Singura problema ar fi că nu au întăritură la nas și se mai ridică”, a observat directorul.
De asmenea, epidemiologul Sergiu Tasinschi a explicat ce standarde ar trebui respectate pentri ca o mască să fie considerate eficientă.
“Măștile chirurgicale sunt eficace pentru că rețin particulele mai mari, dacă respectă standardele europene. Scopul unei astfel de măști este să fie etanșă și pentru asta ar trebui să aibă sârma (n.r. întăritura) de pe nas. Celelalte tipuri de măști, cu filtre (FFP2 și FFP3), sunt recomandate de Organizația Mondială a Sănătății în manevre medicale care implică aerosoli “, a transmis acesta.