Cum reușește Bulgaria să țină în frâu epidemia. Ce măsuri s-au luat în țara vecină
În ultimele 24 de ore, vecinii bulgari au raportat 19 cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus și un singur deces, în timp ce țara noastră are 344 de teste pozitive în același interval orar. Ce măsuri a luat deci Bulgaria pentru a ține piept epidemiei? Acesta este subiectul articolului de față.
Cum reușește Bulgaria să țină în frâu epidemia
În timp ce în România sunt confirmate 4761 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 și 209 morți, Bulgaria, țara vecină, a declarat doar 541 de teste pozitive și 21 de decese. Pare că bulgarii țin mai bine în control epidemia.
Un prim lucru ce merită menționat este faptul că vecinii din sud au luat atitudine mai devreme. Dacă la noi primul oraș a intrat în carantină în data de 30 martie, în Bulgaria același lucru se întâmpla cu treisprezece zile mai devreme. Bulgaria a depistat primul caz de contaminare cu noul coronavirus în data de 8 martie, adică la aproximativ două săptămâni după România. Deoarece la ei în țară epidemia de gripă făcea ravagii, o parte semnificativă dintre școli era deja închisă, urmând ca odată cu decretarea stării de urgenţă, pe 13 martie (la cinci zile după depistarea primului caz de infectare), și restul să fie închise.
În momentul în care Bulgaria a intrat sub stare de urgență erau doar 23 de teste pozitive înregistrate.
Ce măsuri s-au luat la nord de Bulgaria
În schimb, în România, primul caz de infectare cu COVID-19 a fost depistat pe data de 26 februarie. Școlile au fost închise pe 11 martie (la fix două săptămâni după depistarea primului caz de contaminare), când aveam deja 158 de cazuri.
În ceea ce privește măsurile luate de cele două țări, acestea au fost asemănătoare și au constat în: anularea evenimentelor, interzicerea ieșirii pe stradă în grupuri, desfășurarea activităților remunerabile de acasă, acolo unde acest lucru este posibil, precum și măsuri de distanțare socială.
În data de 17 martie, bulgarii depistau în staţiunea montană Bansko primul focar de infecție, moment în care orașul intra imediat în carantină, nimeni nu mai putea intra sau ieși din oraș fără să fie locuitor al acestuia, iar trei zile mai târziu, toate orașele reședință de județ erau închise.
La noi în țară se aștepta și al şase sutelea caz de infectare cu coronavirus, pentru a băga orașul Suceava în carantină, alături de opt comune limitrofe, în data de 30 martie.