Cum reglezi centrala termică de apartament ca să consume mai puţin. Aşa scapi de facturile mari la gaze şi curent
Energia poate fi folosită în mai multe scopuri într-o locuință. Cu ajutorul acestei utilități poți să îți încălzești apa, poți alimenta cuptorul și aragazul de la bucătărie, poți să îți usuci hainele, dar poți și să reduci temperatura din camera în care locuiești. Având în vedere criza energetică actuală cu care se confruntă întreaga Europă, este recomandat să iei măsuri de economisire din timp. Află în rândurile de mai jos cum reglezi centrala termică pentru un consum puțin de energie.
Cum poți economisi bani la facturi în această iarnă
Odată cu trecerea la sezonul rece, autoritățile internaționale, dar și cele de la București avertizează cu privire la creșterea costului utilităților. Este vorba despre energie și gaz, în mod special. Facturile din această iarnă ar putea să ajungă la un cost total dublu față de cel înregistrat anul trecut.
Pentru a reduce sumele pe care le plătești la energie în această iarnă este indicat să fii atent la consumul centralei termice. Asta dacă nu dorești să apelezi la metode mai vechi de încălzire a casei tale. Facem referire la soba de teracotă. Mulți români au început să construiască în locuințele lor sobe pe lemne, ca alternativă la centrala termică.
Cererea pentru construirea de sobe a crescut, în ultima perioadă, cu 50%, potrivit unor constructori din domeniu. Lucrările de construcție pentru o singură sobă pot să dureze până la 12 ore, în funcție de materialul preferat de client. Costul sobei, în care este inclusă și manopera, poate varia de la 3.000 la 5.000 de lei.
Revenind, pentru un consum mic de energie la centrala termică, mai ales pe perioada de iarnă, trebuie să ții cont de câteva detalii importante. Dacă faci aceste lucruri, factura pe care o vei primi lună de lună va fi semnificativ mai mică.
Cum reglezi centrala termică pentru un consum puțin
În primul rând, când pleci de acasă este recomandat să închizi centrala termică. Dacă nu vrei să faci acest lucru, încearcă să o setezi la o temperatură cât mai mică cu putință.
Caloriferele nu ar trebui lăsate în funcțiune decât în camerele în care locuiești efectiv. În acest fel, vei face economie de bani și, totodată, vei evita riscul apariției de condens și igrasie.
Termostatul de cameră reprezintă o opțiune potrivită pentru a monitoriza zilnic consumul de energie al centralei termice. Amplasat în dormitor, dispozitivul care se prezintă în variantă wireless trebuie conectat la centrală. În acest fel, se va asigura un ambient plăcut în camera în care locuiești.
Dacă îți instalezi în casă un astfel de termostat, costul facturii la energie scade cu aproximativ 30 de procente. Trebuie să fii, însă, atent la locul în care amplasezi acest dispozitiv. Nu trebuie pus nici lângă ferestre, dar nici lângă uși. Cel mai bine este ca termostatul să fie instalat în apropierea patului.