Cum prepari chiftele pufoase și delicioase fără ouă. Metoda simplă care îți transformă rețeta într-o reușită garantată
Prepararea chiftelelor fără ouă poate părea o provocare, dar cu câteva trucuri și ingrediente potrivite, poți obține chiftele la fel de pufoase și delicioase ca cele tradiționale. O rețetă bine echilibrată și câteva secrete de preparare te vor ajuta să transformi această mâncare clasică într-o reușită garantată.
Rețeta pentru chiftelele fără ouă
Cu această metodă simplă de mai jos, vei reuși să prepari chiftele pufoase și delicioase, fără a folosi ouă. Secretul stă în echilibrul ingredientelor și în utilizarea bicarbonatului de sodiu pentru afânare. Încearcă această rețetă și vei fi surprins de rezultatul final!
Ingrediente necesare
Pentru a pregăti chiftele pufoase și delicioase fără ouă, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 g carne tocată (poți alege între vită, porc, pui sau o combinație)
- 1 ceapă mare, tocată mărunt
- 2-3 căței de usturoi, zdrobiți
- 2 felii de pâine înmuiate în apă sau lapte vegetal
- 2 linguri de făină sau pesmet
- 1 cartof mic, fiert și pasat
- 1 morcov mic, dat pe răzătoare fină
- Sare și piper, după gust
- Verdeață proaspătă (pătrunjel, mărar) tocată mărunt
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță de oțet
Mod de preparare
- Pregătirea ingredientelor
Începe prin a toca ceapa mărunt și a zdrobi usturoiul. Răzuiește morcovul fin și fierbe cartoful până devine moale, apoi pasează-l. Aceste ingrediente vor adăuga textură și umiditate chiftelelor, înlocuind ouăle.
- Amestecarea ingredientelor
Într-un bol mare, pune carnea tocată, ceapa, usturoiul, morcovul ras și cartoful pasat. Scurge bine feliile de pâine înmuiate și adaugă-le în bol. Presară sare și piper după gust și adaugă verdeața tocată.
Pentru a obține chiftele pufoase, bicarbonatul de sodiu este secretul. Adaugă bicarbonatul în compoziție și stinge-l cu oțetul, amestecând rapid. Acesta va ajuta la creșterea și afânarea chiftelelor în timpul prăjirii sau coacerii.
- Formarea chiftelelor
Amestecă bine toate ingredientele până când obții o compoziție omogenă. În cazul în care amestecul este prea moale, poți adăuga puțină făină sau pesmet pentru a-l lega. Formează chiftelele de mărimea dorită și așază-le pe o tavă.
Citește și Ce fel de carne se pune la chiftele, ca să iasă și mai bune. Trucul surpriză care schimbă tot gustul!
- Gătirea chiftelelor
Poți opta pentru prăjirea chiftelelor în ulei sau pentru o variantă mai sănătoasă, coacerea lor în cuptor. Dacă alegi să le prăjești, încălzește uleiul într-o tigaie și prăjește chiftelele până devin aurii și crocante pe exterior.
Pentru coacere, preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, așază chiftelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace-le timp de 20-25 de minute, întorcându-le la jumătatea timpului.
- Servirea chiftelelor
Chiftelele fără ouă sunt la fel de versatile ca cele tradiționale. Le poți servi calde, alături de un sos de roșii, muștar sau un sos de iaurt cu usturoi. Sunt excelente și ca aperitiv, alături de salate sau garnituri variate. Poftă bună!
Citește și Cât timp se prăjesc chiftelele în tigaie. Pontul gospodinelor ca să iasă aurii și crocante, ca la mama acasă!