Cum prepari cel mai pufos și delicios orez. Trucul secret folosit în marile restaurante

de: Bișinicu Andreea
06 10. 2022

Deși pare a fi unul dintre cele mai simple lucruri de făcut în bucătărie, gospodinele atrag atenția asupra anumitor greșeli pe care oamenii le fac atunci când fierb orezul. Cum se gătește orezul în așa fel încât pilaful să iasă delicios și extrem de pufos. Iată ce truc utilizează marii chefi bucătari.

Trucuri pentru a găti cel mai bun orez

Alege tipul potrivit de orez

Știai că există peste 120.000 de soiuri de orez pe întreg mapamondul? Acestea sunt catalogate în funcție de culoare, granulație sau aromă. De aceea, este important să fim atenți ce tip de orez alegem, atunci când vrem să îl gătesc.

În funcție de preparatele culinare pe care vrei să le gătești, trebuie să alegi un anumit tip de orez. Atunci când prepari salatele sau garniturile, gospodinele folosesc orezul natur, prefiert sau orezul sălbatic, în timp ce pentru pilafuri sau paella se foloseste orez vaporizat.

Orezul și apa trebuie măsurate

Pentru majoritatea tipurilor de orez, se folosește proportia de 1:2, 1 masura de orez la 2 masuri de apa. Exista insa si tipuri de orez ce au nevoie de mai multa sau mai putina apa, asa ca cel mai indicat este sa consultati eticheta produsului inainte de a începe să gătiți.

De asemenea, un truc genial este să speli foarte bine orezul în 2 sau 3 ape. În acest fel, alimentul nu va mai fi lipicios, după ce vei îndepărta amidonul si impuritățile.

Apa se lasă la fiert, până ce dă în clocot, dupa care vei adăuga orezul. Ține cont de faptul că orezul își dublează volumul in timp ce fierbe, motiv pentru care trebuie să optezi pentru o cratiță de dimensiuni mari.

Apoi, după ce apa a fiert, vei adăuga orezul, sarea si untul. Focul se dă la intensitate mică. Acoperiti si lasati la fiert la foc mic. Nu dati la o parte capacul, caci aburul va iesi, iar timpul de gatire ale orezului se va prelungi.

Dupa aproximativ 18 minute (pentru orezul alb) sau 30 minute (in cazul orezului brun), se poate verifica orezul. Orezul fiert trebuie sa fie pufos, sa nu fie tare sau lipicios.

Opriti focul si dati la o parte capacul. Orezul se cateva minute sa se odihneasca, dupa care se amesteca usor, cu ajutorul unei linguri sau furculite, pentru a desprinde boabele lipite intre ele.