Cum prepari cea mai bună pomana porcului. Secretul ca să iasă rumenă și delicioasă

de: Andreea Vînătoru
18 12. 2022

Pomana porcului este nelipsită în pragul sărbătorilor de iarnă. Acest preparat tradițional este un obicei destul de vechi care constă în oferirea unei mese de mulțumire celor care au ajutat la tăierea porcului înainte de sărbătorirea Nașterii Domnului Iisus Hristos. Iată cum prepari cea mai bună pomana porcului!

Pomana porcului, o tradiție de Ignat

Conform tradițiilor creștine, românii obișnuiesc să taie porcul în data de 20 decembrie, atunci când este sărbătorit Sfântul Ignat Teoforul. La tăierea animalului participă mai multe persoane, rude sau vecini, care se înfruptă din pomana porcului la ceaun. De regulă, acesta este primul preparat care se gătește din porcul proaspăt tăiat.

Cum prepari cea mai bună pomana porcului? Acest fel de mâncare nu este greu de preparat și se potrivește de minune cu mujdei de usturoi și o mămăliguță caldă.

Cele mai multe gospodine aleg să facă pomana porcului afară, direct în ceaun, la foc de lemne. Pentru ca acest preparat să iasă delicios, bucățile de carne se prăjesc împreună cu tot felul de mirodenii. Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi la gătirea pomanei porcului!

Rețeta tradițională pomana porcului

Ingrediente:

  • 1 kg de carne proaspătă de porc
  • 300 g cârnați de porc
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță de cimbru
  • 2 linguri de ulei
  • 1 pahar de apă
  • 3-4 căței de usturoi
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare:

Prima dată se spală carnea de porc proaspătă cu apă rece, iar mai apoi se taie în bucăți mici și se pune la ceaun. Peste carnea tăiată se adaugă apă și se lasă la fiert timp de 30 de minute. Atunci când apa a început să scadă, se adaugă uleiul și se lasă la rumenit bine bucățile de carne.

Pe tot parcursul gătirii se amestecă carnea cu o lingură lemn, pentru a nu se lipi de fundul ceaunului. Se adaugă și usturoiul, foile de dafin, piperul și sare după gust, și se mai lasă pe foc timp de 10 minute. Apoi se oprește focul și se pune pomana porcului în farfurii. Se servește caldă, cu puțină brânză rasă pe deasupra, împreună cu mămăligă caldă,  și o țuică fiartă. Poftă bună!

Ce semnifică pomana porcului

În mod tradițional, creștinii ortodocși sacrifică porcii pe 20 decembrie, de Ignat. După ce porcul a fost tăiat și tranșat, se face pomana porcului, adică o friptură care constă în prăjirea bucăților de carne cu tot felul de mirodenii. Pomana porcului este consumată de cei care au ajutat la sacrificarea animalului.

Citește și: Câte calorii conțin 100 g de șorici de porc. O să te gândești de două ori înainte să îl mănânci

După această masă, gospodinele încep să prepare din carnea de porc preparatele pentru Crăciun, precum cârnații, caltaboșii, tobele și multe altele.