Cum prepari cafeaua pentru tiramisu. Ingredientul secret pe care trebuie să îl adaugi în ea

de: Stan Nicu
20 12. 2022

Românii prepară de sărbători tot felul de prăjituri. Pe lângă deliciosul cozonac, pe mesele românilor se regăsesc numeroase delicatesuri de Crăciun. Astăzi, vă dezvăluim secretul pentru un tiramisu de excepție. Trucul constă în prepararea cafelei, respectiv care este ingredientul secret pe care trebuie să îl adaugi în ea.

Cum să prepari cel mai bun tiramisu. Regulile pe care trebuie să le respecți

Foarte mulți dintre români vor prepara fie pentru Crăciun, fie pentru Revelion, dacă nu cumva pentru ambele sărbători, tiramisu. Fiecare gospodină are impresia că deține cea mai bună rețetă de tiramisu, însă acum cheful Adi Hădean a dezvăluit rețeta pe care o face el.

Celebrul bucătar acordă o deosebită atenție cafelei pe care o folosește la deliciosul preparat. Astfel, acesta sfătuiește ca cafeaua să fie preparată tare. În plus, în aceasta se adaugă un degetar de Marsala și unul de apă rece. De asemenea, cafeaua trebuie să se răcească înainte de a însiropa cu ea pișcoturile.

Ouă de calitate, tiramisu de calitate

Potrivit lui Adi Hădean, un tiramisu de calitate trebuie să conțină câteva ingrediente, dar de calitate. Astfel, ouăle folosite trebuie să fie proaspete, mari și ecologice, chiar dacă sunt un pic mai scumpe. Acesta trebuie scoase de la frigider cu 30 de minute înainte de a fi folosite.

Pișcoturile scumpe fac tiramisu delicios

Pișcoturile pot fi de casă, dar pot fi și de magazin. Alegeți unele mai scumpe pentru că sunt mai bune. Pișcoturile nu trebuie să fie prea poroase și să nu aibă zahăr la exterior.

Mascarpone nu trebuie să semene cu smântâna

Brânza Mascarpone care se folosește la tiramisu trebui să arate bine, adică să nu curgă din lingură precum smântâna. Căutați un mascarpone de calitate, pentru un tiramisu de calitate, mai spune chef Adi Hădean.

Ce alcool se folosește la tiramisu

În ceea ce privește alcoolul folosit pentru tiramisu Adi Hădeanu spune: „caută Marsala. Dacă găsești, vei afla că până acum, ai trăit o minciună :). Sigur, exagerez puțin dar Marsala e de acolo, face diferența. Poți să folosești Amaretto, nu-i nimic greșit. Aș lăsa afinata și vișinata însă pentru alte ocazii”.

De asemenea, celebrul bucătar spune că trebuie să căutăm o cacao care să aibă un gust bun, în contextul în care aceasta este mâncată ca atare.

Crema pentru tiramisu

„Crema: bate gălbenușurile cu zahăr până devin spumă. Ai răbdare până se dizolvă  tot zahărul. Nu trebuie să bați ouăle pe foc ori pe aburi, nu faci tiramisu cu zabaglione.

Bate albușurile cu o pișcătură de sare, la viteză mică,  până se întăresc ușor apoi adaugă zahărul și bate în continuare până se formează spuma tare și tot zahărul s-a dizolvat. Dacă ouăle sunt curate și proaspete, nu există niciun pericol. În familia mea facem crema în acest fel de 15 ani, n-am regretat niciodată”, spune Adi Hădean.

Însiroparea, foarte importantă

„Însiroparea: ține pișcotul de mijloc și pune-l în cafeaua rece (altfel absoarbe prea mult, prea repede) cu suprafața plată.

Întoarce-l după o secundă, scutură-l ușor și așază-l în recipientul în care construiești prăjitura (eu îl fac în pahare și  doar dacă-mi rămâne material extra mai pun și-n caserole, de unde e mai greu de scos).

Cum se face montarea tiramisu

Montarea: pune un strat subțire de cremă sub pișcoturi, fie că faci tiramisu în pahar, fie că-l faci în tavă sau în caserolă. Dacă-l faci în tavă/caserolă, o să-l scoți mai ușor, pișcotul umed are tendința de a face priză la fundul vasului și se poate rupe.

Dacă faci tiramisu în pahar, ajută oricum, crema împiedică siropul să iasă din pișcot (în cazul în care ai pus prea mult) și să se adune pe fundul paharului. Pudrează cu cacao înainte de a pune prăjitura la rece, în felul acesta, cacaoa (cacaua?) se va înmuia și nu va provoca senzația aceea de mă strânge de gât când o mănânci.

Dacă vrei să-i dai o față proaspătă înainte de a servi, poți fie să pudrezi cu foarte-foarte puțină cacao, de la distanță mare, fie să razi puțină ciocolată neagră, printr-o răzătoare fină”, mai spune Adi Hădean.

Nu în ultimul rând, celebrul bucătar spune că tiramisu se păstrează în frigider, la o temperatură cuprinsă între 2 și 4 grade Celsius, nici mai mult, nici mai puțin, iar timpul după care se poate servi este de 4-8 ore.