Cum preparăm cei mai gustoși mucenici moldovenești și muntenești. Ingredientul care face diferența, conform lui Petrișor Tănase: ”Dă o aromă aparte” EXCLUSIV

de: Simona Ecovoiu
03 03. 2024

Vestitul maestru bucătar Petrișor Tănase ne-a oferit rețeta sa de mucenici, atât moldovenești, cât și muntenești, pe care și el îi prepară, pe 9 martie, ziua în care cei 40 de Sfinți Mucenici sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă. În exclusivitate pentru Playtech Știri, realizatorul emisiunii culinare de la Digi24, ”Sănătatea în bucate”, ne-a dezvăluit și ingredientul său secret, care face diferența.

Cum se prepară mucenicii moldovenești? Rețeta lui Petrișor Tănase, pas cu pas

Vestitul bucătar Petrișor Tănase ne-a oferit rețeta sa pentru prepararea mucenicilor moldovenești. Trebuie însă să o respectați, întocmai, pas cu pas, pentru ca acest desert delicios să iasă perfect:

”Într-un castron mare punem 700 de grame de făină, pe care mai înainte o cernem foarte bine, adăugăm două ouă, niște lapte călduț și puțină drojdie uscată. Amestecăm totul, apoi lăsăm compoziția la crescut, timp de o oră.

După aceea, împărțim aluatul în două bare, mai lungi, pe care  le vom împleti, în forma cifrei 8. Așezăm mucenicii, frumos formați, pe tava de copt, după care îi băgăm la cuptor, timp de 40 de minute”.

Iată și cum se prepară siropul, care se toarnă peste mucenicii copți, ce ingrediente se folosesc:

”Pentru sirop, avem nevoie de câteva linguri de miere pe care o amestecăm cu apă. O turnăm peste mucenici, iar după ce se însiropează bine, presărăm nucă pisată și scorțișoară fină. Acești mucenici moldovenești ne amintesc de covrigii ”polonezi”, bucătăriile țărilor s-au mai și împreunat, de-a lungul istoriei”.

Citiți și: De ce mucenicii au forma cifrei 8. Ce semnificație au, de fapt

Rețeta de mucenici muntenești. Care este ingredientul secret?

Petrișor Tănase ne-a oferit și rețeta de mucenici muntenești, cu mult mai ușor și mai rapid de preparat:

”Facem un aluat din făină cernută bine, dar și din apă, în care adăugăm puțină sare. Întindem bine aluatul, cu un făcăleț, foaia trebuie să rămână de 2-3 mm grosime. O tăiem în felii subțiri, pe care le vom împleti în formă de 8, există și forme metalice, astfel că îi puteți face, cu ajutorul lor, și mai repede.

Într-o oală, punem apă la fiert, cu puțină sare. Când clocotește apa, adăugăm mucenicii. Iar când sunt gata făcuți, adăugăm în oală multă scorțișoară măcinată, nucă măcinată sau tăiată mărunt, dar și zahăr, după preferință. Ingredientele mele secrete, care dau o savoare aparte mucenicilor?

Răzătura de coajă de lămâie, dar și de portocală! Ies delicioși, coaja de portocală le dă o aromă aparte. Poftă bună, vă doresc!”, ne-a mai spus Petrișor Tănase, exclusiv pentru Playtech Știri.

Viața Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia

Cine au fost cei 40 de Sfinți Mucenici, prăznuiți de Biserica Ortodoxă, pe 9 martie?

”Acești mucenici au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), prigonitor al creștinilor. Sfinții 40 de Mucenici erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aceștia nu erau doar romani de origine, ci și greci, amestecați cu armeni.

Aflând despre credința lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost întemnițați, timp de opt zile, și bătuți cu pietre. După aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte, prin înghețare, în lacul Sevastiei. La miezul nopții, unul dintre cei 40 de mucenici a ieșit din apă din cauza gerului.

Alergând spre baia caldă, pusă de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei rămași sa îndure gerul au început să se roage: ”Ajută-ne, Dumnezeule, Mântuitorul nostru, ușurează-ne sarcina și alină iuțimea văzduhului, că spre Tine nădăjduim, ca să nu ne rușinăm și să cunoască toți că ne-am mântuit strigând către Tine”.

În urma acestei rugăciuni, s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. Pentru ca au fost scoși vii din lac, comandanții au poruncit să li se zdrobească picioarele cu ciocanele”. Aceasta este povestea celor 40 de Sfinți Mucenici, redată pe site-ul crestinortodox.ro:

Citiți și: Când se fac mucenicii și care este semnificația lor. Tradiții și obiceiuri

Ziua de 9 martie, de Sfinții Mucenici, este sărbătorită de români pentru a avea parte de sănătate și de prosperitate tot anul, conform tradiției.