Cum prepară gospodinele din Moldova borșul pentru ciorbe. Ingredientul special pe care îl folosesc

de: Ionuț Vieru
12 06. 2024

Borșul este un ingredient esențial pentru majoritatea ciorbelor și nu lipsește niciodată din cămara gospodinelor iscusite. Oferă mâncării un gust delicios, iar cel mai bun borș este cel făcut acasă.

Cum puteți face borș acru acasă

Borșul, un ingredient omniprezent în orice ciorbă și folosit de toate gospodinele, mai ales de cele din Moldova. Se găsește peste tot în comerț, însă cel mai gustos este cel preparat acasă.

Această substanță se bazează pe un procedeu simplu, cel de fermentare a tărâțelor de grâu. Acestea intră în combinație cu alte substanțe ce le asigură fermentare și rezultă huștele.

Pe lângă faptul că dă un gust mult mai bun ciorbelor, borșul este și foarte benefic pentru organismul nostru. Este un probiotic natural și conține vitaminele B, D și H.

Mod de preparare

Huștele sau drojdia de borș se pot face de la zero. Ele se pun într-un borcan care a fost spălat foarte bine, după care se adaugă tărâța de grâu și făina de porumb.

Mai apoi, se toarnă circa 300-400 mililitri de apă, destul cât să poată fi amestecate sub forma unei paste omogene. Nu trebuie să exagerați cu apa. După, se adaugă crenguțe de vișin, frunze de leuștean sau cimbru.

Mai departe, punem la fiert 2,5 litri de apă și o lăsăm să dea în câteva clocote. Se ia de pe foc și se lasă la răcit timp de 10 minute. Apa o vom turna în borcan, după care amestecăm foarte bine.

Acoperim borcanul cu un capac, dar aveți grijă: gura nu trebuie să fie închisă etanș. Peste borcan vom pune un prosop și lăsăm la răcit și acrit. Gustăm a doua zi, iar dacă borșul este ușor acru, se filtrează, se pune în sticle, iar mai apoi în frigider.

Beneficii și proprietăți ale borșului

  • Sursă de probiotice

Cum am precizat și anterior, borșul, prin procesul său natural de fermentare, conține bacterii probiotice. Acestea sun benefice pentru sănătatea tractului digestiv și contribuie la echilibrul florei intestinale.

  • Conservant natural

Datorită acidității sale, borșul are proprietăți conservante. Contribuie la prelungirea duratei de viață a unor alimente. De asemenea, folosit în saramură sau în marinade, poate ajuta la conservarea legumelor sau a altor alimente.

  • Aport scăzut de calorii și grăsimi

Este o băutură săracă în calorii și grăsimi. Borșul este recomandat de nutriționiști și poate fi introdus în dietele pentru controlul greutății sau pentru reducerea aportului caloric.

  • Oferă gust și aromă preparatelor

Gustul său ușor acru oferă un gust delicios ciorbelor, borșurilor sau sosurilor.